Prima pagină » Sanatate » Când se ia silimarina? Dimineața sau seara? Află ce beneficii îți poate aduce

Când se ia silimarina? Dimineața sau seara? Află ce beneficii îți poate aduce

06 dec. 2021, 13:05,
în Sanatate

Nu știi când se ia silimarina? Te întrebi dacă este corect să o iei dimineața sau seara? Ei bine, în acest articol, vei afla care este cel mai bun moment, pentru a lua suplimente cu silimarină, dar și ce beneficii îți aduce aceasta.

De-a lungul timpului, silimarina și-a arătat eficiența în tratamentele hepatice, deoarece are puternice proprietăți de detoxifiere, antioxidante și antiinflamatoare. Obținută din semințele ciulinului de lapte (armurariu), silimarina este un complex activ de flavonoide: silibină, izosilibină, silidianină și silicristină. Printre efectele acesteia, se numără următoarele: stabilizează structura membranelor celulare, are efect colagogic și coleretic, scade nivelul colesterolului din sânge, inhibă formarea plăcilor aterosclerotice, protejează ficatul împotriva efectelor nocive ale substanțelor toxice, inhibă diviziunea celulelor canceroase și previne ciroza ficatului.

o albină pe armurariu

Silimarina este obținută din semințele ciulinului de lapte (armurariu).

Când se ia silimarina? Dimineața sau seara?

Silimarina este folosită în cazul afecțiunilor ficatului, cauzate de factori iritanți, cum sunt toxinele. Astfel, este recomandată în cazul persoanelor care consumă cantități mari de alcool, dar și alimente grase. De asemenea, este utilă, atunci când este consumată o cantitate mare de medicamente. Silimarina ajută la stabilizarea membranei celulare a hepatocitelor (elementele constitutive ale ficatului).

În plus, inhibă formarea plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge, scade fracția de colesterol LDL, previne dezvoltarea tumorilor prin scăderea riscului de metastazare, susține reconstrucția ficatului în tratamentul cirozei hepatice.

Medicii recomandă ca silimarina să fie luată pe stomacul gol. De aceea, cel mai bun moment pentru administrarea acestor suplimente este dimineața. Totodată, silimarina poate fi administrată și după masă, cu un pahar mare de apă. Doza maximă de silimarină este de 400 mg pe zi, iar tratamentul poate dura de la două săptămâni, până la șase luni, în funcție de recomandările medicului.

o pastila cu un praf verde deschisa

Silimarina poate fi luată pe stomacul gol, dar și după masă.

Silimarina: Principalele beneficii pentru sănătate

Așa cum am amintit mai sus, silimarina este antioxidantă, antiiflamatoare și ar efect detoxifiant.

Activitatea antioxidantă a silimarinei

Silimarina luptă împotriva radicalilor liberi. Aceștia afectează celulele corpului uman, deteriorând structura membranei celulare și a ADN-ului. Efectul antioxidant al silimarinei încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor și previne degenerarea lor.

Efectul antiinflamator al silimarinei

Silimarina inhibă formarea compușilor nocivi în organism, în special a celor care produc inflamția. Astfel, consumul de silimarină este esențial, pentru a proteja organismul de inflamații.

Efectul detoxifiant al silimarinei

Silimarina împiedică pătrunderea compușilor toxici în celulele hepatice. Mecanismul de reacție are la bază legarea complexului de silimarină cu componentele proteice, precum și cu receptorii de membrană hepatocitară.

Efect hepatoprotector

Poate cel mai important efect al silimarinei este cel hepatoprotector. Prin consumul acesteia crește stimulul în activitatea ARN, îmbunătățind biosinteza compușilor proteici din hepatocitele deteriorate. Acest lucru se traduce printr-o creștere a capacității de detoxifiere a enzimelor hepatice.

Acest articol este unul informativ. Pentru mai multe detalii, consultați medicul. Silimarina nu este recomandată pacienților hipersensibili la armurariu sau excipienți. De asemenea, este contraindicată copiilor sub 12 ani, dar și femeilor însărcinate sau care alăptează.

ficat fericit

Silimarina stabilizează structura membranelor celulare, are efect colagogic și coleretic, scade nivelul colesterolului din sânge, inhibă formarea plăcilor aterosclerotice, protejează ficatul împotriva efectelor nocive ale substanțelor toxice, inhibă diviziunea celulelor canceroase și previne ciroza ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *