Prima pagină » Informații utile » Cand se ia magneziul, dimineața sau seara? Doza zilnică necesară

Cand se ia magneziul, dimineața sau seara? Doza zilnică necesară

07 aug. 2024, 12:04,
în Informații utile

Magneziul este un mineral care se găsește din abundență în organismul uman, însă există cazuri în care se produce un deficit, moment în care este nevoie să îl supliniți. Află când se ia magneziul, dimineața sau seara, în funcție de nevoile voastre.

Când se ia magneziul, dimineața sau seara?

Magneziul are numeroase beneficii asupra organismului nostru. Sursele de magneziu pot fi ori din alimente (semințe de dovleac, semințe de chia, spanac, migdale, caju, fasole neagră, edamame, unt de arahide, orez brun, somon, avocado), ori sub formă de suplimente.

Deficiența de magneziu este o problemă des întâlnită și poate duce la o serie de simptome. Primul semn al unei deficiențe sunt crampele musculare. Alte simptome sunt: oboseală și energie scăzută, bătăi neregulate ale inimii, schimbări de dispoziție și anxietate, tulburări de somn, probleme digestive, slăbiciune și coordonare afectată. Durata administrării de suplimente depinde de circumstanțele individuale ale fiecăruia.

Momentul potrivit de a lua aceste suplimente poate spori absorbția și maximiza beneficiile acestora. Atât pentru o absorbție mai bună, cât și pentru a evita un disconfort gastro-intestinal, e recomandat ca doza să fie distribuită pe parcursul zilei, în detrimentul administrării unei singure doze mari.

Acestea se iau în timpul meselor pentru o absorbție mai bună. Momentul administrării depinde de obiectivele fiecăruia. Dacă luați suplimentele pentru a îmbunătăți calitatea somnului, cel mai bine este să le luați înainte de culcare. Dacă luați magneziu pentru energie sau susținere musculară, cel mai bine este să-l luați în timpul zilei.

Rolul magneziului în organism

În primul rând, magneziul are rolul de reduce stresul și de a relaxa organismul. Cercetările sugerează că persoanele cu niveluri serice mai scăzute de magneziu sunt mai afectate de stres decât persoanele cu niveluri serice normale. Astfel, aceste suplimente pot reduce simptomele anxietății și depresiei.

Magneziul mai îmbunătățește digestia prin acțiunea pe care o are asupra mușchilor. Astfel acesta poate ameliora tranzitul lent și constipația. Totodată, menține un nivel optim de glucoză în sânge.

Magneziul mai este implicat direct în formarea oaselor, acolo stocându-se până la 60% din totalul de magneziu din organism. Studiile arată că suplimentele de magneziu sunt eficiente pentru îmbunătățirea densității minerale osoase și pentru reducerea riscului de fractură. Totodată, acesta poate preveni apariția unor afecțiuni ce vizează aparatul respirator.

Acesta este implicat în procesele necesare pentru reglarea tensiunii arteriale. Prin asta, are capacitatea de a atenua migrenele, crescând fluxul sangvin cerebral. Totodată, ajută la obținerea unui somn odihnitor.  Există studii care arată că un aport adecvat de magneziu crește șansele ca o persoană să atingă o durată a somnului de șapte până la nouă ore.

Totuși, când alegeți să administrați suplimente de magneziu, faceți-o doar cât este necesar, întrucât suplimentarea prelungită cu doze mari poate duce la un exces în organism. Acest exces se poate manifesta prin  diaree, greață, vărsături, tensiune arterială scăzută, bătăi neregulate ale inimii și respirație afectată. Persoanele cu funcție renală afectată sau cu boală renală pot prezenta un risc mai mare de acumulare de magneziu din cauza scăderii excreției.

Prin urmare, momentul când se ia magneziul, dimineața sau seara, depinde de motivele pentru care luați aceste suplimente. Totodată, suplimentarea pe termen lung trebuie abordată cu prudență și sub îndrumarea medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *