Prima pagină » Sanatate » Când se ia colebil? Tratarea problemelor cu bila leneșă

Când se ia colebil? Tratarea problemelor cu bila leneșă

26 aug. 2024, 13:08,
în Sanatate

Când se ia colebil? Acest medicament este o combinație de substanțe care vin în ajutorul deficitului de bilă. Acesta este indicat atât adulților, cât și copiilor peste 7 ani pentru tulburările privind deficitul de bilă în intestin, dar și pentru constipația cronică.

Rolul vezicii biliare este acela de a muta bila în intestinul subțire pentru a ajuta procesul de digestie. Când mecanismul de eliminare a bilei este afectat, apare dischinezia biliară. De cele mai multe ori, pacienții care suferă de această afecțiune sunt nevoiți să ia medicamente. Când se ia colebilul, în cazul lor?

Când se ia colebil?

Colebil se recomandă ca tratament de substituție în terapia vezicii biliare și compensează deficitul de bilă. Se recomandă astfel ca adjuvând în tulburări dispeptice asociate deficitului de bilă și în constipația cronică, în colecistita, colică biliare sau se poate recomanda Colebil pentru bila leneșă.

Doza care trebuie administrată diferă în funcție de vârstă. La adulți se recomandă 1-3 drajeuri, de 2-3 ori pe zi, iar la copiii peste 7 ani se recomandă un drajeu de 2-3 ori pe zi. Acestea se administrează pe cale orală, după mesele principale. Durata unei cure de tratament este de 2-3 săptămâni.

Acest medicament nu se recomandă pentru persoanele care: au alergie la bilă de bovine, metenamină, salicilat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament și nici celor cu icter obstructiv, ulcer gastric sau duodenal, insuficienţă hepatică, inflamaţia căilor biliare sau alte afecţiuni hepatice severe.

Posibilele reacții adverse sunt: diaree, greaţă, vărsături, dispepsie, reacţii de hipersensibilitate (manifestate prin tuse, erupţii cutanate, obstrucţie nazală, dificultate la înghiţire şi în respiraţie edem facial), gust amar, creşteri tranzitorii ale testelor hepatice, tulburări ale funcţiei hepatice, erupţii cutanate.

Luați acest medicament doar dacă, în urma consultului, medicul specialist vi-l recomandă. Alte metode de tratament reprezintă un regim alimentar, cu mese regulate, în porții mici și cu o schimbare de stil de viață, dar și menținerea unei greutăți normale.

Cum se manifestă bila leneșă

Principalul simptom al bilei leneșe este durerea abdominală. Senzațiile dureroase se pot resimți în zona laterală a trunchiului, atât în față, cât și în spate. Alte simptome: balonare, greață, vărsături, flatulență, lipsa poftei de mâncare, febră, frisoane, îngălbenirea pielii și a mucoaselor, dificultăți de respirație.

Pentru a preveni problemele cu bila, o alimentație sănătoasă este esențială. Asta înseamnă cât mai multe fructe și legume proaspete, carne slabă, lapte cu puține grăsimi, pește, semințe de in, nuci, ulei de măsline. Alimentația sănătoasă este corelată și cu o greutate normală, alt factor de prevenție foarte important.

Nu toate cauzele sunt pe deplin cunoscute în principalele care duc la apariția afecțiunii sunt: dieta alimentară (persoanele care consumă mult fast-food, grăsimi, zaharuri și alimente procesate), obezitatea, stresul, tulburări neurodegenerative și hormonale, vârsta și sexul (categoria de risc sunt femeile cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani), tulburări psihice (depresie, anxietate, atacuri de panică).

Astfel, momentul când se ia colebil este indicat de medic, în funcție de nevoile tale și, ca orice medicament, trebuie să se ia cu grijă și precauție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`