Endoscopia digestivă se face atunci când sunt prezente diverse semne și simptome ce pot indica o afecțiune digestivă.
Este o procedură medicală utilizată pentru diagnosticarea și tratamentul minim invaziv al afecțiunilor gastrointestinale.
Când se face endoscopia?
Această procedură este indicată când sunt prezente diverse semne și simptome, ce pot indica o afecțiune digestivă. Printre aceste semne și simptome se enumeră durerile de stomac, cele abdominale superioare sau cele asociate cu alte simptome alarmante, precum anorexia sau pierdea în greutate. Pentru ulcerele gastrice, dificultățile de înghițire, odinofagie sau probleme de alimentație.
În același timp, este indicată când există sângerări ale tractului digestiv, ce generează anemie feriprivă cu o presupusă pierdere cronică de sânge, în momentul în care din punct de vedere clinic se supect6ează o sursă gastrointestinală superioară sau când colonoscopia este normală.
Printre simptome se enumeră hernia mediastinală sau hiatală, infecțiile, blocajele de la nivelul esofagului, alte afecțiuni ale tractului gastrointestinal, vărsăturile persistente de natură necunoscută sau hematemeză, diareea cronică sau malabsorbția și boala de reflux gastro esofagian.
Se realizează și pentru blocajele de la nivelul esofagului, evaluarea leziunii acute după ingestia caustică și pentru supravegherea malignității la pacienții ce au afecțiuni premaligne, precum ingestia anterioară caustică, esofag Barrett și sindroamele polipozelor.
Este realizată de cele mai multe ori când un pacient se prezintă la medicul gastroenterolog cu manifestări clinice, precum o pierdere inexplicabilă în greutate, pierderea poftei de mâncare, o senzație de arsură în piept, scaune grase, melenă, balonare, sindromul carcinoid sau pentru monitorizarea bolii Gardner.
De asemenea, se realizează atât pentru depistarea unei afecțiuni, cât și pentru confirmarea unui diagnostic sau pentru tratarea unei boli. Poate fi folosită și pentru a prevala o monstră de țesut, astfel încât să fie realizată o biopsie.
Informații importante despre această procedură
Există și endoscopie ce poate fi făcută în scop curativ, pentru a trata unele probleme ce afectează stomacul, duodenul sau esofagul. Poate fi utilizată pentru a opri sângerarea din interiorul stomacului sau a esofagului, astfel încât să lărgească un esofag îngustat, ce provoacă durere sau dificultăți de înghițire.
Se utilizează și pentru a îndepărta tumorile canceroase, masele necanceroase, obiectele străine și polipii. Pentru a asigura nutrienții necesari, medicii au nevoie să introducă un tub în stomac, în momentul în care pacientul nu se poate hrăni în mod normal sau pentru a cauteriza anumite leziuni.
Durata acesteia este de aproximativ 15-30 de minute, în funcție de complexitatea cazului. Cu toate acestea, poate dura și 45 de minute, dacă se ia în calcul și consultul pacientului, administrarea anesteziei și timpul necesar pentru ca aceasta să începe să acționeze. Dacă este o procedură cu anestezie generală, poate dura și o oră.
Important de menționat este că cu aproximativ 6-8 înante de procedură, pacientul nu ar trebui să mânânce nimic solid, iar cu 4 ore înainte să nu mai consume nici lichide, fiind necesar ca intervenția să fie efectuată pe stomacul gol.
În același timp, dacă pacientul urmează un tratament medicamentos pentru o anumită afecțiune cronică sau mai multe, este necesar să se discute din timp cu medicul, întrucât poate fi necesară întreruperea acestuia cu câteva zile înainte.
Dacă te întrebai când se face endoscopia, este necesar să știi că poate fi recomandată de către medici pe baza a mai multor semne și simptome, fiind necesar să ceri părerea lor.