Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se face deparazitarea externă la câini
Când se face deparazitarea externă la câini

Când se face deparazitarea externă la câini

22 dec. 2023, 08:30,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Menținerea sănătății implică un aspect esențial: deparazitarea externă câini. Aceasta are ca scop eliminarea ectoparaziților, precum puricii și căpușele, pentru a preveni apariția bolilor cutanate și a afecțiunilor sistemice. Un aspect important de subliniat este că deparazitarea externă trebuie efectuată în mod regulat, indiferent de sezon (inclusiv iarna).

Este esențial să ținem cont că produsele folosite pentru deparazitare variază în funcție de modul de administrare, durata efectului și eventualele contraindicații, care pot fi influențate de vârsta animalului. Acest aspect este crucial pentru a asigura o protecție eficientă și sigură. Dacă ai animal de companie și nu știi ce nume să-i oferi, atunci îți recomandăm această listă de nume câini băieți.

Deparazitare externă câini

Când vine vorba de căpușe, aceste ectoparaziți reprezintă o amenințare majoră, deoarece pot transmite boli extrem de severe, care, în unele cazuri, pot duce chiar la decesul animalului. Astfel, cu o atenție deosebită la acest aspect, deparazitarea externă devine o măsură preventivă crucială pentru bunăstarea și sănătatea câinilor noștri.

Rezistența paraziților la o anumită clasă de medicamente antiparazitare se poate dezvolta ca urmare a utilizării frecvente a unui compus din acea clasă. De aceea, utilizarea unui produs deparazitant extern sau intern trebuie să se bazeze pe evaluarea fiecărui caz în parte de către medicul veterinar.

În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai comune deparazitări externe la câini, cu cele mai importante specificații, sumar – fără a intra în prea multe detalii obositoare. Recomandăm să luați legătura cu medicul veterinar și să consultați și prospectul fiecărui produs înainte de administrare.

Pe de altă parte, ca o paranteză, trebuie să ții cont și cum îți crești animalul. De exemplu, un câine cum ar fi ciobănescul belgian care este extrem de agil și îi place natura, este mai predispus să ia căpușe sau alți paraziți, decât un câine mic, ce mai degrabă este leneș.

Tipuri de deparazitare externă câini

Deparazitarea externă a câinilor reprezintă o măsură crucială pentru menținerea sănătății animalelor de companie. Există diverse opțiuni, cum ar fi deparazitarea orală, administrată sub formă de pastile, sau aplicarea de produse spot-on (în ceafă) și zgardă. Iată o privire generală asupra unor produse populare, fără a menționa numele specifice ale medicamentelor:

Deparazitare orală (pastile):

Această metodă implică administrarea pastilelor pe cale orală, preferabil în timpul mesei. Aceste pastile acționează eficient împotriva puricilor și căpușelor pentru o perioadă specifică, între 1 și 3 luni. Este esențial ca paraziții să fie atașați de animal și hrăniți pentru a ingeri substanța activă și pentru a muri.

Deparazitare spot-on (în ceafă):

Această metodă presupune aplicarea de produse în zona ceafă, cu acțiune eficientă împotriva puricilor și căpușelor pentru o perioadă variabilă, între 1 și 2 luni. Se recomandă evitarea scăldatului animalului în următoarele zile pentru a asigura eficacitatea produsului.

Deparazitare cu zgardă:

Zgarda de deparazitare externă este concepută pentru a fi purtată la gâtul animalului și oferă protecție pe termen lung, în general, pentru aproximativ 8 luni. Aceasta acționează împotriva puricilor și căpușelor, dar nu și ca deparazitare internă.

Fiecare metodă are propriile sale atenționări, reacţii adverse și contraindicații, și se recomandă consultarea cu medicul veterinar pentru a alege cea mai potrivită opțiune în funcție de nevoile specifice ale animalului. Este important să ținem cont de diferitele aspecte legate de vârstă, greutate și starea generală de sănătate a câinelui înainte de a administra orice formă de deparazitare externă la câini.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *