Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia este una dintre cele mai importante din luna martie, motiv pentru care te gospodinele se pot întreba când se fac, de fapt, mucenicii. Acestea pregătind cei mai delicioși sfințișori după rețete originale moldovenești și muntenești.
Deja ne apropiem cu pași repezi de ziua în care vom pune pe mese unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale românești și anume mucenicii. Această zi este marcată de obiceiuri străvechi și simboluri adânc înrădăcinate în spiritualitatea românească, fiind și un moment de regenerare a naturii, când iarna începe să cedeze locul primăverii.
Când se fac, de fapt, mucenicii și de ce
Sârbătoarea celor 40 de mucenici din Sebastia sau Sevastia se sărbătorește chiar astăzi, pe data de 9 martie 2025. În această zi, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia, care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. De asemenea, în tradiția populară, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de moșii de primăvară.
În toate zonele României se păstrează obiceiul ca pe data de 9 martie să se pregătescă copturi specifice, numite sfinți, sfințișori, mucenici sau brădoși, în amintea celor 40 de Mucenici din Sevastia.
În Moldova, gospodinele pregătesc colaci copți sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unși cu miere și nucă. În zona Dobrogei, mucenicii au aceeași formă, însă sunt mai mici și se pregătesc fierți în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
În Muntenia, mucenicii sunt ca și în Dobrogea, însă se face și o „Uitată pentru morți”, adică un mucenic mare pe care copiii îl joacă în jurul focului. Este special făcut pentru cei trecuți în neființă. Înainte de a fi consumați mucenicii, trebuie duși la biserică pentru a fi binecuvântați.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici
Conform tradițiilor, pe data de 9 martie trebuie să bei 44 de pahare de vin. Dacă nu poți, este important măcar să guști puțin vin roșu sau să te stropești cu el. Această tradiție simbolizează puterea de muncă pe care o vei avea tot anul.
De asemenea, în această zi sunt aprinse focuri în curți, pe câmp, în grădini sau în fața caselor. Copiii sar peste acestea pentru a fi feriți de boli, iar femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei pentru a o proteja de șerpi și se spirite rele.
În ziua de Mucenici se împart alimente și se fac praznice, în memoria celor trecuți în neființă. Pe lângă mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, alune sau nuci. Înainte de a fi împărțite, toate aceste alimente, dar și mucenicii, trebuie sfințite la biserică.
O altă tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani tot anul, bărbații trebuie să mănânce semințe pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă o lingură de semințe de dovleac sau de floarea soarelui.
Tradiția spune că de Mucenici nu se dau niciodată bani cu împrumut și nu trebuie să faci treburi în casă, nu se spală haine și nu se face curățenie. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile care se vor ivi peste an. Astfel că, gospodinele trebuie să știe când se fac mucenicii.