Prima pagină » Turism » Info Turism » Când se deschid muzeele Vaticanului
Când se deschid muzeele Vaticanului

Când se deschid muzeele Vaticanului

28 mai 2020, 16:21,
în Turism

Muzeele Vaticanului, închise de aproximativ trei luni din cauza pandemiei provocată de noul coronavirus, se vor redeschide începând cu data de 1 iunie. Vizitatorii trebuie să respecte anumite restricţii, printre care şi obligativitatea de a purta masca.

Când se deschid muzeele Vaticanului

Muzeele Vaticanului, în care se afla şi perla coroanei, respectiv Capela Sixtină, şi-au închis porţile pentru vizitatori în data de 8 martie, atunci când pandemia provocată de noul coronavirus lua amploare în Italia. În condiţiile în care autorităţile italiene au trecut la noi măsuri de relaxare, şi muzeele Vaticanului au anunţat vă vor primi din nou turişti începând cu data de 1 iunie.

Pentru a admira capodoperele Vaticanului, turiştii trebuie să respecte anumite condiţii, printre care distanţarea fizică, purtarea măştii de protecţie şi termoscanarea la intrarea în instituţie.

Control strict al numărului de vizitatori

Pentru o evidentă cât mai corectă a numărului de persoane, în scopul evitării aglomeraţiei, oficialii au anunţat că este obligatoriu rezervarea vizitei, care poate fi efectuată direct pe site-ul oficial www.museivaticani.va.

Dacă până acum turiştii trebuiau să să achite o taxă suplimentară de 4 euro la preţul biletului de intrare, oficialii care administrează muzeele au anunţat că se renunţa momentan la aceasta.

Şi în privinţa orarului de vizitare au fost anunţate schimbări importante.Astfel, de luni până joi, Colecţiile Pontificale vor rămâne deschise între orele 10.00-20.00, ultima intrare fiind la ora 18.00 (ieşirea din sectoarele muzeale începe la ora 19.30); vinerea şi sâmbăta, între orele 10.00-22.00, ultima intrare fiind la ora 20.00 (ieşirea din sectoarele muzeale începe la 21.30).

În cele două zile, vizitatorii pot adăuga la biletul vizitei un aperitiv în cadrul fascinant din curtea interioară a Muzeelor (”Cortile della Pâgnă”), prenotarea fiind obligatorie şi condiţionată de disponibilitatea locurilor, respectând normele de siguranţă sanitară din domeniul restaurantelor.

Muzeele Vaticanului, scurt istoric

Istoria muzeeelor Vaticanului începe undeva în anul 1503, atunci când Iulius al II-lea, noul papă ales, a expus în grădinile Belvedere nişte sculpturi pentru a putea fi admirate de către artişti.

Mai târziu, în anul 1734, papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin, iar în 1756 şi în 1767 au fost create în Vatican alte două mici muzee: cel de arta sacră şi cel de artă romană.

Însă cei care şi-au lăsat puternic amprenta asupra muzeelor, sunt papii Clement al XIV-lea şi Pius al VI-lea, care au promovat cultura în rândul maselor largi, permiţând astfel accesul publicului larg în complexul muzeal Pio-Clementino, numit după aceşti doi suverani pontifi.

O altă secţie a muzeului a fost adăugată de papa Pius al VII-lea (Chiaramonti), care i-a şi dat numele său, pe care-l are şi azi: (Muzeul Chiaramonti).

Ultimul muzeu adăugat complexului a fost în anul 1973 şi este dedicat artei religioase moderne.

Astăzi, muzeele Vaticanului cuprind zece muzee diferite, dar pot fi vizitate de asemenea şi sălile de expoziţie ale Bibliotecii Vaticanului şi, bineînţeles, piesa de rezistenţă Capela Sixtină, pictată de Michelangelo.

Muzeele care pot fi văzute în cadrul complexului muzeal Vatican

Muzeul Gregorian Egiptean
Muzeul Gregorian Etrusc
Muzeele de Antichităţi clasice
Muzeul Pio-Clementino
Galeria de Artă
Galeria de Tapiserii
Muzeul Misionar-Etnologic
Muzeul Sacru (Biblioteca)
Muzeul Profan
Muzeul Istoric al Vaticanului

Când se deschid muzeele Vaticanului. Alte obiective care pot fi admirate

Capela Sixtină
Stanţele (cele 4 săli) ale lui Raffaello
Palatul Belvedere
Sala Doamnelor
Sala Imaculatei
Sala Clarobscurului
Capela Niccolina
Apartamentul Borgia
Salonul Sixtin
Sala Nunţii Aldobrandine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024