Prima pagină » Actualitate » Când se deschid grădinițele. Ce spune ministrul Monica Anisie
Când se deschid grădinițele. Ce spune ministrul Monica Anisie

Când se deschid grădinițele. Ce spune ministrul Monica Anisie

15 iun. 2020, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Când se deschid grădinițele. Grădinițele și creșele ar fi trebuit să se redeschidă astăzi. Cel puțin așa stabilea Hotărârea de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial. Cu toate astea, acest lucru nu a fost posibil, deoarece n-au fost gata normele de aplicare.

Deși unitățile de învățământ private puseseră totul la punct pentru data de 15 iunie, au fost nevoite să amâne momentul deschiderii și să anunțe părinții că încă nu pot primi înapoi copiii.

Monica Anisie spune că astăzi vor fi gata normele, iar odată cu publicarea lor în Monitor, unitățile private își vor putea redeschide porțile.

„Suntem trei ministere implicate în realizarea acestor norme. Ministerul educației a realizat partea în care sunt menționate activitățile pe care trebuie să le desfășoare în cadrul unităților de învățământ preșcolar cadrele didactice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii trebuie să completeze cu elementele specifice.

Azi vor fi gata normele metodologice. Când normele vor fi publicate în Monitorul Oficial, se vor deschide aceste unități particulare. Pentru cele de stat am anunțat că de azi se pot depune cererile unde copilul a frecventat”, a declarat Monica Anisie.

Când se deschid grădinițele. Alexandru Rafila cere pregătirea personalului

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat că este esențial ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat. Asta pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, după redeschiderea creșelor și a grădinițelor. „Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat”, a precizat profesorul Alexandru Rafila.

Medicul a explicat că cei mici nu reprezintă un pericol real de transmitere a noului coronavirus, aceștia fiind mai puțin expuși pentru a contracta boala, însă problema apare atunci când există un număr crescut de persoane.

Șeful Societății Române de Microbiologie recomandă tuturor instituțiilor de învățământ să asigure un spațiu generos în care părinții să-și poată lăsa și lua copiii în condiții de siguranță.

Trebuie respecte măsurile de distanțare și de igienă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că atât grădinițele, creșele și after school-urile de stat pot fi deschise, doar în măsura în care respectă măsurilor de distanțare și de igienă. Ministrul a precizat că statul nu își permite să suporte financiar părintele care stă acasă cu copilul. Tocmai de aceea a fost permisă deschiderea grădinițelor și creșelor private.

„La grădănițele de stat, aveam zilele trecute una sau două grădinițe într-o comunitate care putea prelua copiii. Mulți dintre copii merg la țară sau merg în concedii sau rămân acasă cu cineva. Nu restricționăm, ține foarte mult de autoritățile locale când deschidem grădinițele. Putem deschide grădinițe, creșe, after school-uri. Dar asta în condițiile în care repectăm o distanțare socială, o igienă foarte riguroasă. Nu putem restricționa o grădiniță de stat să se deschidă. Asta în condițiile în care aplică aceleași cerințe și aceleași norme de funcționare ca o grădiniță privat“, susține ministrul Nelu Tătaru.

În ultima sa comunicare publică, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, începând din 15 iunie, se pot redeschide grădinițe, creșe, after school-uri. Klaus Iohannis a mai precizat că se redeschid mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024