Prima pagină » National » Când se depun actele pentru alocație nou născut: Ce trebuie să știe părinții

Când se depun actele pentru alocație nou născut: Ce trebuie să știe părinții

19 mai 2021, 13:28,
în National

Nașterea unui copil este motiv de bucurie pentru orice familie. Potrivit legislației române, copilul nou născut are dreptul la o alocație, dar pentru asta familia trebuie să depună niște acte la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.

În România, acordarea alocaţia de stat pentru copii este prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Aceasta se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidente în România, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

În prezent, cuantumul alocației de stat pentru copii este de  427 de lei pentru copii cu vârsta de până la 2 ani și 214 de lei pentru copii cu vârsta de peste 2 ani.

copil care numără banii din alocație

Când se depun actele pentru alocație nou născut: Ce spune legislația română

Potrivit Legii nr.61/1993, în art.6, alin. 4, se prevedefaptul că dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Pentru obținerea alocației de stat pentru nou născut trebuie depuse următoarele acte: cerere tip cerere pentru acordarea alocatiei de stat pentru copii, copie CI/BI părinţi (o copie xerox pentru mamă şi o copie xerox pentru tată), certificatul de naştere al copilului (copie și original), livret de familie actualizat, în care este trecut copilul la Oficiul de Stare Civilă (copie și original), hotărâre de încredinţare, dacă este cazul (copie), hotărâre de adopţie, dacă este cazul (copie) și extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

femeie cu un copil mic în brațe

Alocaţia de stat pentru copiii născuţi în UE

În cazul în care copilul a fost născut într-un stat UE, pentru obținerea alocației de stat este necesară depunerea următoarelor acte: certificat naştere copil (copie şi original), cărțile de identitate ale părinților (copie şi original), certificat de căsătorie (original şi copie) și extras cont pe numele solicitantului / titularului în cazul în care se doreşte plata în cont bancar.

În plus, trebuie depusă o adeverinţă de salariat cu menţionarea datei angajării pentru părinţii care lucrează în România.

În situația în care părinţii nu au lucrat în străinătate şi nu le-au fost întocmite documente în statul membru UE, cel care acordarea alocației de stat pentru copil trebuie să depună o declaraţie în care se va specifica perioada petrecută în străinătate, că nu a lucrat şi nu încasează sau nu a încasat de la statul respectiv alocaţie şi unde locuieşte în prezent.

Dacă părinţii au avut calitatea de lucrători migranţi vor depune documente justificative care să ateste adresa (adresa INS-Instituţia care plăteşte alocaţia în ţara/localitatea din statul membru U.E) şi numărul de asigurare din statul membru UE în care s-a născut copilul precum şi o declaraţie care să ateste perioada în care a lucrat, dacă încasează sau a încasat de la statul respectiv alocaţie şi unde locuieşte în prezent.

În situația în care părinţii sau unul dintre părinţi lucrează într-un stat membru UE, se va anexa Formularul E411 sau documentul doveditor din statul respective.

copil care numără banii din alocație

Alocaţia de stat pentru copiii născuţi în Republica Moldova

Pentru alocaţia de stat pentru copiii născuţi în Republica Moldova sunt necesare, pe lângă documentele cerute celor a căror copii s-au născut în UE adeverinţă de la Casa de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.

Cetăţenii români cu copii născuţi în străinătate, cu excepţia celor născuţi în Uniunea Europeană şi Republica Moldova, vor ataşa la dosarul pentru solicitarea alocaţiei de stat o adeverinţă de la instituţia socială competentă din ţara de naştere a copilului, din care să rezulte drepturile sociale de care beneficiază părinţii pentru copilul respectiv, în ţara în care acesta s-a născut.

În situația în care n use prezintă adeverința, angajaţii DAS Iaşi vor face o anchetă socială la domiciliu, din care să rezulte că părintele solicitant/reprezentantul legal al copilului pentru alocaţia de stat locuieşte împreună cu copilul în România.

copil care numără banii din alocație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025