Prima pagină » National » Când se dau bursele pentru elevi. Cât au de așteptat până văd banii
Când se dau bursele pentru elevi. Cât au de așteptat până văd banii

Când se dau bursele pentru elevi. Cât au de așteptat până văd banii

20 sept. 2023, 10:40,
în National

Anul școlar 2023-2024 a început pe 11 septembrie 2023, iar elevii și părinții vor să știe când se dau bursele pentru elevi. Ministerul Educației a precizat data de la care vor acorda bursele sociale, bursele de merit, bursele de excelență olimpică I, bursele de excelență olimpică II și bursele pentru mame minore.

Când se dau bursele pentru elevi

Ministerul Educației a anunțat că bursele pe care elevii le primesc în funcție de rezultate obținute, dar și cele sociale, alături de noile burse ce au fost dezvoltate în anul școlar 2023-2024, mai exact bursele tehnologice și bursele de excelență olimpică I și II vor intra în posesia copiilor la data de 15 noiembrie 2023.

În anul școlar 2023 / 2024 au fost aduse mai multe schimbări burselor, iar una dintre cele mai importante este reprezentată de excluderea burselor de merit în cazul învățământului primar.

Potrivit noii Legi a Educației, eevii din învățământul primar nu mai beneficiază decât de burse sociale, iar denumirea burselor de performanță a fost modificată anul acesta. Elevii din ciclurile gimnazial și liceal vor putea beneficia de una dintre cele patru tipuri de burse, mai exact bursă socială, bursă de merit, bursă tehnologică sau bursă de excelență olimpică I și II, se arată în metodologia stabilită de Ministerul Educației.

„Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Care sunt bursele care se acordă

Anul școlar 2023-2024 a adus modificări și în valoarea burselor școlare, mai exact sumele pe care elevii o să le primească se vor majora, însă s-au eliminat bursele sociale pentru elevii din mediul rural care învață în afara localității de domiciliu.

Bursele de merit nu o să mai fie alocate în funcție de mediile de intrare la liceu, ci acestea o să fie disponibile pentru o treime din elevii din fiecare clasă.

Metodologia ce a fost publicată de Ministerul Educației a stabilit valoarea burselor acordate astfel:

  • Bursa tehnologică – 300 de lei
  • Bursă socială – 300 de lei.
  • Bursă de merit – 450 de lei.
  • Bursă de excelență olimpică I – între 750 și 3/000 de lei.
  • Bursă de excelență olimpică II – 700 de lei.
  • Bursă pentru mame minore – 700 de lei.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, respectiv o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior. Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale.

Bursa de excelență olimpica I sau II nu se cumulează cu bursa de merit. Bursa socială, bursa tehnologică sau bursa pentru mame minore se pot cumula între ele și / sau cu bursa de excelență olimpică I sau II / bursa de merit.

Bursele școlare se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În cazul în care data de 15 cade într-o zi de sâmbătă sau duminică, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Astfel, părinții vor ști când se dau bursele pentru elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024