Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se dă cu erbicid la ceapă pentru o cultură cât mai sănătoasă

Când se dă cu erbicid la ceapă pentru o cultură cât mai sănătoasă

04 feb. 2022, 09:10,
în Stiri si curiozitati

Săpatul sau plivitul sunt două modalități bune de a menține grădina sănătoasă, însă multă lume se întreabă când se dă cu erdibid la ceapă. Deși, nu este o metodă naturală, această substanță este una dintre cele mai sigure metode de a păstra o cultură fără boli și probleme. 

diferite tipuri de ceapa

această substanță este una dintre cele mai sigure metode de a păstra o cultură fără boli și probleme

Cel mai potrivit moment când se dă cu erbicid la ceapă

Erbicidele reprezintă un amestec de substanțe chimice care sunt utilizate de zeci de ani pentru a curăța grădina de buruieni, și pentru a combate reapariția acestora. 

În cazul cepei, aplicarea erbicidului este foarte importantă, poate chiar vitală. Trebuie să acordăm atenție acestui lucru și să fim rapizi. Erbicidul trebuie aplicat chiar imediat după semănarea cepei. Dacă nu reușiți chiar în acel moment, din diverse motive, mai aveți timp până în săptămâna de dinainte ca ceapa să răsară. Cel mai potrivit ar fi ca solul să fie umed într-o vreme mai răcoroasă. 

Deși erbicidul este o substanță care luptă împotriva răului, acesta se poate transforma într-un dușman pentru ceapă dacă nu respectăm dozele necesare. Firele de ceapă mai firave pot fi eradicate de erbicidul în cantități prea mari. 

Există mai multe tipuri de erbicid (comercializate de diferiți dezvoltatori), iar la fiecare trebuie să urmăm instrucțiunile acestuia, deoarece pot să difere. 

ceapa verde in gradina

Erbicidul trebuie aplicat chiar imediat după semănarea cepei

Clasificarea erbicidelor după momentul în care trebuie aplicate

În funcție de scopul lor, aceste substanțe sunt create și clasificate diferit. 

Erbicidele preemergente sunt cele care se aplică în scop preventiv. Așa cum sugerează și numele, acestea se aplică înainte de cultivarea legumelor. 

Preemergentele vor fi absorbite înainte de sol, și totodată de stolonii, rizomii și de firele de iarbă inutile, înainte de germinare. 

Este important ca acestea să fie incorporate, de aceea recomandarea specialiștilor este de a nivela și mărunți solul după ce preemergentele au fost folosite. Acest lucru joacă un rol esențial mai ales în micșorarea riscului poluării. De asemenea, acestea trebuie aplicate pe sol uscat, nicidecum umed. 

Tot din această categorie sunt și postemergentele. Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de erbicide de contact (din cauză că trebuie aplicat direct pe buruieni). De obicei, acestea se aplică pe vegetația mai mare în volum. Modul de funcționare a postemergentelor constă în omorârea celulelor și stoparea fotosintezei. 

diferite tipuri de ceapa deja culese

Erbicidele preemergente sunt cele care se aplică în scop preventiv

Clasificarea erbicidelor după felul acțiunii

Aici putem vorbi despre alte două tipuri de erbicide, și anume cele totale și cele selective. 

Erbicidele totale nu sunt potrivite pentru nici un fel de grădină. Foarte rar sunt aplicate în grădină, cu foarte mare precauție pe spații limitate sau atunci când nu mai avem nimic cultivat pe acel sol (înainte de a semăna o nouă cultură). În mod normal, acest tip de erbicid este folosit pentru eradicarea vegetației nedorite de pe trotuare/alei. 

Erbicidele selective sunt mult mai populare atunci când vine vorba de grădină. Acestea sunt cele mai folosite de către fermieri. Se poate aplica atât în grădină, cât și în vie sau lanuri de cereale. Ceea ce este mai special la acest tip de erbicid este dat de gol chiar din denumire. Acestea nu afectează decât anumite feluri de vegetație, însă în nici un caz nu afectează plantele de cultură. 

Multe persoane se întreabă când se dă cu erbicid la ceapă, însă este la fel de important să știm și cum se aplică acesta. Există diverse feluri de erbicide, iar fiecare are instrucțiuni diferite. 

diferite soiuri de ceapa in ladite

Erbicidele selective sunt folosite mai des de fermieri

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Taxele de drum se schimbă! Ce trebuie să știe transportatorii
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`