Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se dă cu erbicid la ceapă pentru o cultură cât mai sănătoasă

Când se dă cu erbicid la ceapă pentru o cultură cât mai sănătoasă

04 feb. 2022, 09:10,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Săpatul sau plivitul sunt două modalități bune de a menține grădina sănătoasă, însă multă lume se întreabă când se dă cu erdibid la ceapă. Deși, nu este o metodă naturală, această substanță este una dintre cele mai sigure metode de a păstra o cultură fără boli și probleme. 

diferite tipuri de ceapa

această substanță este una dintre cele mai sigure metode de a păstra o cultură fără boli și probleme

Cel mai potrivit moment când se dă cu erbicid la ceapă

Erbicidele reprezintă un amestec de substanțe chimice care sunt utilizate de zeci de ani pentru a curăța grădina de buruieni, și pentru a combate reapariția acestora. 

În cazul cepei, aplicarea erbicidului este foarte importantă, poate chiar vitală. Trebuie să acordăm atenție acestui lucru și să fim rapizi. Erbicidul trebuie aplicat chiar imediat după semănarea cepei. Dacă nu reușiți chiar în acel moment, din diverse motive, mai aveți timp până în săptămâna de dinainte ca ceapa să răsară. Cel mai potrivit ar fi ca solul să fie umed într-o vreme mai răcoroasă. 

Deși erbicidul este o substanță care luptă împotriva răului, acesta se poate transforma într-un dușman pentru ceapă dacă nu respectăm dozele necesare. Firele de ceapă mai firave pot fi eradicate de erbicidul în cantități prea mari. 

Există mai multe tipuri de erbicid (comercializate de diferiți dezvoltatori), iar la fiecare trebuie să urmăm instrucțiunile acestuia, deoarece pot să difere. 

ceapa verde in gradina

Erbicidul trebuie aplicat chiar imediat după semănarea cepei

Clasificarea erbicidelor după momentul în care trebuie aplicate

În funcție de scopul lor, aceste substanțe sunt create și clasificate diferit. 

Erbicidele preemergente sunt cele care se aplică în scop preventiv. Așa cum sugerează și numele, acestea se aplică înainte de cultivarea legumelor. 

Preemergentele vor fi absorbite înainte de sol, și totodată de stolonii, rizomii și de firele de iarbă inutile, înainte de germinare. 

Este important ca acestea să fie incorporate, de aceea recomandarea specialiștilor este de a nivela și mărunți solul după ce preemergentele au fost folosite. Acest lucru joacă un rol esențial mai ales în micșorarea riscului poluării. De asemenea, acestea trebuie aplicate pe sol uscat, nicidecum umed. 

Tot din această categorie sunt și postemergentele. Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de erbicide de contact (din cauză că trebuie aplicat direct pe buruieni). De obicei, acestea se aplică pe vegetația mai mare în volum. Modul de funcționare a postemergentelor constă în omorârea celulelor și stoparea fotosintezei. 

diferite tipuri de ceapa deja culese

Erbicidele preemergente sunt cele care se aplică în scop preventiv

Clasificarea erbicidelor după felul acțiunii

Aici putem vorbi despre alte două tipuri de erbicide, și anume cele totale și cele selective. 

Erbicidele totale nu sunt potrivite pentru nici un fel de grădină. Foarte rar sunt aplicate în grădină, cu foarte mare precauție pe spații limitate sau atunci când nu mai avem nimic cultivat pe acel sol (înainte de a semăna o nouă cultură). În mod normal, acest tip de erbicid este folosit pentru eradicarea vegetației nedorite de pe trotuare/alei. 

Erbicidele selective sunt mult mai populare atunci când vine vorba de grădină. Acestea sunt cele mai folosite de către fermieri. Se poate aplica atât în grădină, cât și în vie sau lanuri de cereale. Ceea ce este mai special la acest tip de erbicid este dat de gol chiar din denumire. Acestea nu afectează decât anumite feluri de vegetație, însă în nici un caz nu afectează plantele de cultură. 

Multe persoane se întreabă când se dă cu erbicid la ceapă, însă este la fel de important să știm și cum se aplică acesta. Există diverse feluri de erbicide, iar fiecare are instrucțiuni diferite. 

diferite soiuri de ceapa in ladite

Erbicidele selective sunt folosite mai des de fermieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *