Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se culege păducelul – Planta care face minuni asupra inimii

Când se culege păducelul – Planta care face minuni asupra inimii

25 mart. 2022, 10:14,
în Stiri si curiozitati

Multe persoane sunt curioase când se culege păducelul. Această plantă medicinală ne poate aduce multe beneficii, tocmai de aceea este atât de popular. Se folosește ca remediu naturist de foarte mulți ani. Pentru a profita de toate proprietăâile sale trebuie să știm când recoltăm părțile diferite ale păducelului.

Despre păducel – Planta minune

Păducelul este o plantă medicinală, iar oamenii se folosesc de proprietățile sale de foarte mulți ani. Specialiștii îl cunosc sub denumirea științifică de Crataegus laevitaga, iar acesta face parte din familia Rosaceae. În popor, păducelul are mai multe denumiri, cum ar fi mărăcine, mălăieș, gherghin, gherghinar, mălaiul cucului și altele. Acestea depind în funcție de regiune.

Acesta nu este o plantă foarte pretențioasă. Tocmai de aceea, îl vedem chiar și la marginea drumurilor de lângă păduri, pe pășuni și desișuri.

Trebuie să fim atenți când admirăm sau culegem păducelul, pentru că acesta este puțin țepos. Acesta poate ajunge și la 10 metri înălțime, în funcție de zonă și specie (totuși, înălțimea sa obișnuită este în jur de 3 metri). Păduceii sunt și foarte rezistenți, astfel pot ajunge și la vârsta de 500 de ani.

Când se culege păducelul

Păducelul a început să fie cules acum multă vreme și era utilizat pentru remedii naturiste. Oamenii nu culegeau doar fructele, ci și florile, frunzele și chiar și scoarța. S-a descoperit că acesta ajută în ameliorarea sau combaterea mai multor probleme de sănătate, astfel, este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale.

Când trebuie să culegem fructele de păducel

Culegerea fructelor depinde de specia de păducel de care dispunem. În funcție de specie și de locul în care cresc, acestea vor înflori în momente diferite. De obicei, păducelul înflorește aproape de sfârșitul lunii mai, însă există alte specii are înfloresc până în luna iunie, inclusiv.

Așadar, fructele de păducel se pot găsi din apropierea lunii august până la sfârșitul lui septembrie (chiar și începutul lui octombrie). Acest lucru depinde de specie.

Este bine să culegem fructele bune (puțin uscate), iar pe cele prea moi, stricate, înnegrite sau ciupite pot fi lăsate pentru ca păducelul să se reproducă. De asemenea, unele fructe vor constitui mâncare pentru păsările din zonă.

Cel mai bine este să începeți să culegeți fructele de jos în sus. Să vă asigurați că aveți un recipient încăpător și curat (de preferabil, un coșuleț din lemn) în care să puneți fructele abia culege. Dacă nu aveți multă răbdare la cules, puteți tăia câte un ciorghine de fructe, nu trebuie să le culegeți bobiță cu bobiță.

Un alt truc, este să mergeți la cules de fructe atunci când frunzele încep să cadă sau deja au căzut în mare parte. Astfel, vă va fi mai ușor să le culegeți.

Când se culeg florile și frunzele păducelului

Florile acestei plante medicinale se pot culege în orice lună în care acesta a înverzit și înflorit. Totuși, este spre binele nostru să alegem o zi frumoasă, când plantele și solul sunt deja uscate.

Este recomandat să culegem frunzele de la această plantă, înainte să înflorească.

Vom avea destul de cules de la un păducel, de aceea este bine să nu luăm toate frunzele și florile de pe o ramură. Trebuie să-i lăsăm destul cât să se regenereze și să poată performa fotosinteza.

Așadar, trebuie să știm când se culege păducelul pentru a-l depozita și avea în caz de nevoie, drept remediu natural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`