Multe persoane vor să afle când se culeg strugurii. Recoltarea strugurilor de vin este foarte importantă pentru a avea la final un must de calitate și un vin gustos. Strugurii trebui să fie bine copți, ajunși la maturitate și culeși după o tehnică anume. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să obții un vin aromat.
Când se culeg strugurii
Pentru a obține un vin aromat, gustos și cu un parfum deosebit, trebuie să știm când se culeg strugurii. Aceștia se culeg când sunt la maturitate deplină și se rup din zona în care există un nod pe ciorchine.
Strugurii pot fi rupți cu mâna sau tăiați cu un foarfece. În timpul tăierii, ciorchinele nu trebuie scuturat prea tare pentru a nu se pierde boabele de struguri. Vasul în care se recoltează strugurii nu trebuie expus la soare, iar la final se strivesc strugurii pemtru a obține mustul, iar ulterior vinul prin fierbere.
Strugurii copți au o dulceață plăcută și un miros specific, iar agricultorii se bazează pe gustul și textura fructelor. De asemenea, și culoarea poate indica nivelul de zahăr din boabe și gradul de coacere. În acest caz, boabele se desprind ușor de ciorchine, iar pielița se îndepărtează ușor.
Strugurii se recoltează de obicei în luna septembrie, dar recoltarea diferă în funcție de zonă și tipul de struguri, dar și de condițiile climatice.
Cum să păstrezi savoarea mustului mai mult timp
Pentru a obține un must și un vin de calitate, strugurii trebuie culeși când sunt la maturitate deplină. După ce boabele de struguri se zdrobesc bine și se îndepărtează ciorchinele pentru a se alege mustul, se lasă la fiert pentru a obține un vin aromat și gustos. Mustul poate fi păstrat pentru iarnă fiert apoi depozitat la rece în sticle sterilizate. Se pune mustul la fiert într-o oală mare apoi se îndepărteză spuma.
Dacă nu dorim să fierbem mustul, îl putem pune la congelator după ce s-a limpezit foatre bine. Atunci când vrei să consumi must, se scoate de la congelator cantitatea dorită și se ține câteva ore la temperatura camerei pentru a se decongela. O altă variantă prin care se poate conserva mustul este cu aspirină. Se pune o aspirină la un litru de must apoi se lasă mustul la răcit după ce fierbe și se pune în sticle sterilizate.
Pe lângă un must gustos, putem face și un compot de struguri aromat. Acesta poate fi conservat pentru iarnă la borcan și se depozitează în cămară, la loc uscat și răcoros. Pentru a oferi compotului un plus de savoare putem adăuga și câteva felii de mere. Compotul poate fi servit la orice ocazie, dar la flel de bine poate fi folosit pentru însiroparea unor blaturi de prăjituri cremoase și rafinate.
Pentru a obține un vin de calitate, gustos și aromat, trebuie să recoltăm strugurii într-o perioadă anume. Recoltarea strugurilor se face când aceștia au ajuns la maturitate, când boabele sunt suculente, zemoase și se desprind ușor de pe ciorchine. Astfel, vinul va fi aromat și dulce.