Cei care utilizează frecvent tratamente naturiste se pot întreba când se culeg frunzele de gutui pentru ceai. Dacă și tu vrei să te bucuri de proprietățile acestor frunze, ar trebui să știi că există o perioadă anume în care acestea trebuie culese.
Toate părțile componente ale gutuiului se folosesc în scopuri terapeutice: frunzele, fructele, sâmburii, cotorul fructului și chiar scoarța de pe crenguțele tinere ale gutuiului. Cu un conținut ridicat de apă, zaharuri, vitamine și minerale, gutuile aduc beneficii sănătății dacă sunt consumate ca atare, sub formă de remedii naturiste, fie folosite la prepararea deserturilor.
Când se culeg frunzele de gutui pentru ceai
Ei bine, experții ne sfătuiesc să culegem frunzele de gutui în luna iunie, deoarece acestea sunt cele mai bune frunze pe care să le utilizăm pentru ceai. Ideal este să le culegi înainte ca fructele să devină mature. Desigur, pot fi culese și mai târziu, atunci când toamna se apropie însă trebuie menționat faptul că proprietățile terapeutice ale acestora se vor diminua.
Totodată, trebuie să alegi doar frunzeel perfect sănătoase, așa că ocolește-le pe cele afectate de boli sau dăunători. Mai mult, nu culege foarte mult frunze, deoarece gutuiul are nevoie de acestea pentru a duce recolta la bun sfârșit.
În cazul în care obișnuiești să tratezi gutuiul pentru boli precum focul bacterian folosind tratamente de contact care acționează doar la suprafața țesuturilor, ar trebui să știi că recoltarea frunzelor se face abia la 3-4 săptămâni de la ultimul tratament.
Dacă utilizezi produse sistemice care pătrund în țesuturile frunzelor, atunci timpul de așteptare până la recoltare va fi de 6-7 săptămâni. De asemenea, în ambele cazuri, după ce le-ai cules frunzele se spală foarte bine cu apa rece, înainte de a fi puse la uscat. Află și ce este guta, boala cu episoade de durere intensă.
După ce le-ai cules, frunzele trebuie spălate foarte bine sub un jet de apă rece. Apoi trebuie puse pe niște prosoape de hârtie pentru a putea absorbi excesul de apă. Abia după aceea se vor pune pe o bucată de hârtie, într-un loc ferit de lumina soarelui și de umiditate.
Mai mult, încăperea trebuie să fie și foarte bine aerisită. Întreg procesul de uscare poate dura până la 1-2 săptămâni, în funcție de locul pe care l-ai ales. După ce sunt uscate, trebuie depozitate într-un recipient ermetic pe care trebuie să îl ții ferit de lumina soarelui și căldură.
Cum să le folosești și ce beneficii au
Sub formă de infuzie, decoct, macerat, emulsie sau lichior medicina, gutuile au grijă de sănătatea digestivă, problemele respiratorii, dar și de arsuri sau eczeme. Frunzele conțin acizi organizi, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentrație, fiind urmat de acizii citric, oxalic, malic, fumaric și shikimic. În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroși alți compuși fitochimici cu acțiune antioxidantă și antiinflamatorie dovedită, precum quercetină și rutinul.
Ceaiul din frunze de gutui poate fi utilizat de cei ce suferă de boli de ficat sau insuficiență cardiacă. De asemenea, poți folosi ceaiul pentru a trata diabetul, hipertensiunea arterială sau tusea. Dacă suferi de stări de nervozitate, insomnie, agitație sau depresie, atunci poți încerca ceaiul din frunze de gutui.
Acestea mai pot fi folosite și pentru cei ce țin cure de slăbire deoarece au proprietăți depurative și diuretice. Ceaiul din frunze de gutui este bun și pentru cei ce sunt răciți sau au contactat o gripă, dar și de cei ce suferă de infecții gastro-intestinale. Și crizele de astm pot fi tratate cu acest ceai.
Prin urmare, este important să știi când se culeg frunzele de gutui pentru ceai, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acestea le oferă.