Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul? Rugăciunea care nu se citește în zilele de sâmbătă și duminică

Când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul? Rugăciunea care nu se citește în zilele de sâmbătă și duminică

21 mai 2024, 14:54,
în Stiri si curiozitati

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este citită în mod tradițional în timpul Postului Mare de dinainte de Paște. Află în rândurile următoare când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul și de ce nu se citește în zilele de sâmbătă, dar și ce efecte are această rugăciune frumoasă.

Când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul? Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este una dintre cele mai frumoase scrieri duhovnicești. Aceasta se rostește în principal în Postul Paștelui, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică. Rugăciunea este recitată atât în slujbele publice din biserică, cât și în rugăciunile particulare ale credincioșilor.

Când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul
Sfântul Efrem Sirul (306-373) a fost un teolog și poet creștin sirian, cunoscut pentru operele sale spirituale și imnurile teologice. S-a născut în Nisibis (actualul Nusaybin din Turcia) și a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Edesa (actualul Șanlıurfa din Turcia). Efrem Sirul este considerat unul dintre cei mai mari imnografi ai Bisericii Ortodoxe, fiind supranumit „Harfa Duhului Sfânt” pentru frumusețea și adâncimea imnurilor sale. Scrierile sale cuprind o gamă largă de subiecte, inclusiv teologie, morală și asceticism. A fost un apărător fervent al ortodoxiei, combatând ereziile timpului său prin predici și scrieri teologice. Este venerat ca sfânt în Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Bisericile Orientale Ortodoxe, fiind sărbătorit pe 28 ianuarie și 9 iunie (data adormirii sale). Rugăciunea sa, specifică Postului Mare, reflectă smerenia și dorința de curățire sufletească, fiind un exemplu de profundă rugăciune penitențială.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul nu se citește în zilele de sâmbătă și duminică din Postul Mare deoarece aceste zile au un caracter liturgic distinct. În tradiția ortodoxă, sâmbăta (cu excepția Sâmbetei Mari) și duminica sunt considerate zile de bucurie și celebrare a Învierii Domnului, chiar și în timpul Postului Mare.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)

Și după rugăciunea aceasta, se zic aceste patru stihuri, iarăși în trei stări, cu 12 închinăciuni:

Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului. (o închinăciune) Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul. (o închinăciune) Cel ce m-ai zidit, Dumnezeule, mântuiește-mă. (o închinăciune) Fără de număr am greșit, Doamne, iartă-mă. (o închinăciune)

Și pe urmă, iarăși rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, toată, cu două închinăciuni, și la sfârșit cu o metanie mare: Doamne și Stăpânul vieții mele…

Astfel, citirea rugăciunii Sfântului Efrem Sirul este rezervată zilelor de luni până vineri din Postul Mare, pentru a întări spiritul de pocăință și smerenie specific acestei perioade, menținând în același timp bucuria și speranța aduse de Înviere în zilele de sâmbătă și duminică.

Când se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul? Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul este una dintre cele mai frumoase scrieri duhovnicești. Aceasta se rostește în principal în Postul Paștelui, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`