Prima pagină » Informații utile » Când se citește Psalmul 108? Rugăciunea celui prigonit către Dumnezeu

Când se citește Psalmul 108? Rugăciunea celui prigonit către Dumnezeu

26 mart. 2025, 16:52,
Redacția BZI în Informații utile

Psalmul 108 este cu siguranță unul dintre cele mai controversate psaltiri din Vechiul Testament, conținând atât blesteme, cât și anumite invocări ale pedepsirii dușmanilor. Când se citește acest psalm și cum este interpretat de Sfântul Vasile, află în rândurile următoare.

Psalmul 108, cunoscut în numerotarea ebraică drept Psalmul 109, este un psalm de imprecatie, adică o rugăciune în care psalmistul cere pedepsirea asupritorilor săi. Acest aspect poate părea șocant pentru cititorul modern, obișnuit cu mesajul iubirii și al iertării din Noul Testament. Află în rândurile următoare când și cum se citește.

Psalmul 108 – când se citește

Limbajul Psalmului 108 este aspru, cerând ca dușmanii să fie osândiți, ca urmașii lor să rămână orfani, averile să le fie risipite și chiar ca amintirea lor să dispară de pe pământ. Aceste invocații ale justiției divine pot părea incompatibile cu principiile creștine, dar ele trebuie înțelese în contextul istoric și teologic în care au fost scrise.

Vechiul Testament pune un accent puternic pe ideea dreptății divine, unde binecuvântările sunt promise celor drepți, iar pedeapsa este rezervată celor nelegiuiți. Psalmistul, probabil regele David, își exprimă aici suferința profundă cauzată de trădare și persecuție, dorind ca Dumnezeu să intervină și să facă dreptate. Această rugăciune nu este o simplă manifestare a urii personale, ci mai degrabă un strigăt disperat către divinitate, reflectând o convingere profundă că răul nu poate rămâne nepedepsit. În acest sens, psalmul devine o expresie a încrederii absolute în faptul că Dumnezeu este judecătorul suprem și că El va restaura ordinea morală a lumii.

Pentru un creștin contemporan, citirea acestui psalm poate fi provocatoare, deoarece pare să contrazică învățătura iubirii necondiționate și a iertării pe care Hristos o predică în Noul Testament. Cu toate acestea, el poate fi înțeles ca o mărturie a suferinței celor drepți și a nevoii lor de a vedea dreptatea triumfând. Există momente în viață în care cineva poate simți o profundă nedreptate sau poate fi victima unor fapte rele, iar acest psalm oferă o voce celor care, în suferința lor, caută alinare în credința că Dumnezeu nu este indiferent la suferința lor.

Cum explică Sfântul Vasile acest psalm

Noul Testament face referire la acest psalm, mai ales în Faptele Apostolilor 1:20, unde apostolul Petru îl citează în legătură cu Iuda Iscarioteanul, cel care L-a trădat pe Hristos. Această interpretare subliniază faptul că psalmul poate fi privit nu doar ca o rugăciune personală a psalmistului, ci și ca un avertisment împotriva celor care acționează cu răutate și trădare. Astfel, el capătă o dimensiune profetică, fiind aplicabil atât în contextul istoric al Israelului antic, cât și în înțelegerea creștină a destinului celor care se ridică împotriva voinței divine.

Deși tonul său pare dur și nemilos, Psalmul 108 nu trebuie respins, ci mai degrabă înțeles în profunzimea sa. El reflectă lupta interioară a celui care suferă și care își pune nădejdea în Dumnezeu, fiind o mărturie a convingerii că dreptatea nu este o iluzie, ci o realitate care, în cele din urmă, va fi înfăptuită de Cel care judecă lumea. Astfel, psalmul rămâne o parte importantă a tradiției biblice, oferind atât un ecou al durerii umane, cât și o declarație fermă a suveranității divine.

Când se citește Psalmul 108? Acesta se citește în special în slujbele ortodoxe în perioade de suferință și nedreptate, fiind considerat un psalm de protecție și apel la dreptatea divină. Este folosit în rugăciuni împotriva celor care fac rău și în momente de încercare, când credinciosul simte că este asuprit.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Călin Georgescu, enervat la culme în secţia de votare! Gestul care l-a făcut să iasă imediat din clădire. Foto
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Atenție la bancomate! Modificări importante din 28 iunie
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
De ce are priza trei găuri? Nu este un element de decor
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Durerea Mirabelei Grădinaru. Nimeni nu a știu până acum. Prin ce dramă a trecut partenera lui Nicușor Dan: Cel mai tare m-a afectat
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`