Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se citește canonul de pocăință. Ce rugăciuni să rostești pentru iertarea păcatelor și liniște sufletească

Când se citește canonul de pocăință. Ce rugăciuni să rostești pentru iertarea păcatelor și liniște sufletească

22 iul. 2022, 11:20,
în Stiri si curiozitati

Mulți credincioși se întreabă când se citește canonul de pocăință. Acesta are o putere vindecătoare deosebită și este făcător de minuni pentru cel care îl citește cu multă smerenie și cu mintea eliberată de gândurile rele. Iată ce rugăciuni să rostești pentru iertarea păcatelor și liniște sufletească.

Când se citește canonul de pocăință

Atunci când ne simțim împovărați de griji și suferințe sau suntem cuprinși de deznădejde și disperare, putem citi canonul de pocăință. Acesta se citește după o rânduială anume, în liniște, cu smerenie și cu mintea eliberată de gânduri negre. Pentru îndepărtarea relelor și a ispitelor din viața noastră, dar și pentru a avea parte de ajutor divin, este bine să citim cât mai des cu putință canonul de pocăință către Iisus Hristos.

,,Acum mă apropii eu, păcătosul și îm­povăratul, către Tine, Stăpânul și Dum­nezeul meu, și nu îndrăznesc să mă uit la cer; numai mă rog și grăiesc: Dă-mi, Doamne, mai înainte, ca să plâng faptele mele cu amar. O, amar mie, păcătosului, că sunt ti­călos mai mult decât toți oamenii; po­căință nu este întru mine. Ci-mi dă mie, Doamne, lacrimi, ca să plâng fap­tele mele cu amar. Slavă… Omule nebun și ticălos, pentru ce-ți pierzi vremea în lene? Gândește-te la viața ta și te întoarce către Dumnezeu, ca să plângi faptele tale cu amar. Și acum…, a Născătoarei de Dumnezeu: Maica lui Dumnezeu Preacurată, caută spre mine, păcătosul, și mă iz­bă­vește de lațul vrăjmașului, îndrep­tân­du-mă pe ca­lea pocăinței, ca să plâng faptele mele cu amar.

Pe pământ viață desfrânată am viețuit și sufletul la întuneric l-am dat; dar acum, milostive Stăpâne, izbăvește-mă de toată robia vrăjmașului și mă înțelepțește ca să fac voia Ta. Cine face unele ca acestea, precum fac eu? Precum zace porcul în tină, așa și eu slujesc păcatului; ci Tu, Doamne Dumnezeule, scoate-mă din trândăvia aceasta și-mi dă inimă ca să fac voia Ta. Slavă… Scoală-te, omule ticălos, aleargă că­tre Dumnezeu mărturisind păcatele tale și cazi lăcrimând și suspinând; iar Acela, ca un îndurat, va da ție ajutor ca să faci voia Lui. Și acum…, a Născătoarei de Dumnezeu: Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată, păzește-ne pe noi de rău­tățile vrăjmașului celui văzut și celui nevăzut și primește rugăciunile noastre și le du pe acestea Fiului tău, și-mi dă înțelepciune ca să fac voia ta.”

Pe lângă acest canon tămăduitor și făcător de minuni pentru cel copleșit de păcate și suferință, putem citi și un acatist de iertare. De asemenea, putem citi cât mai des cu putință Acatistul de mulțumire către Maica Domnului pentru liniște sufletească, spor în toate și sănătate.

Ce rugăciuni să rostești pentru ajutor divin și iertarea păcatelor

La vreme de necaz și grea suferință trupească sau sufletească putem rosti câteva rugăciuni vindecătoare și de grabnic ajutor. Pe lângă acatistele pentru spor în toate, armonie în familie și binecuvântare divină, putem rosti o rugăciune de pocăință către Maica Domnului. Această rugă puternică este făcătoare de minuni și de grabnic ajutor pentru cel împovărat de griji și cuprins de deznădejde sau de povara păcatelor.

,,Stăpână prea milostivă şi bună, primeşte rugăciunea mea cea ticăloasă ce se aduce ţie din gură netrebnică, deşi toate le ştii, şi mai ales neputinţa mea. Că eu prin tine scap la bunătatea Fiului tău şi prin tine, Doamna mea, m-am abătut din calea ce ducea spre moarte. Şi ştiind faptele şi toate mişcările mele, cele din zi şi din noapte, cele cu lucrul şi cuvântul, cele întru ştiinţă şi întru neştiinţă, îndreptează-mă, că eu pe tine te am mijlocitoare către Hristos, Dumnezeul nostru.

Ştiu că multe sunt păcatele mele şi nu sunt vrednic a privi la înălţimea cerului din pricina fărădelegilor mele, dar dacă tu vei binevoi cine se va împotrivi? Ajută-mi, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, mie, celui fără de îndrăzneală şi să nu mi se socotească îndrăzneala întru păcat, ci iartă-mă degrabă şi dă-mi umilinţă. Şi cerând în dar mila ta cea bogată, miluieşte-mă precum voieşti şi nu mă lepăda de la faţa ta, nici nu mă depărta de acoperământul tău, nu mă înstrăina de milostivirea ta. Miluieşte-mă pe mine, cel ce spre tine am toată nădejdea şi arată-ţi întru mine puterea ta, Născătoare de Dumnezeu. Că de mă vei mântui pe mine, păcătosul, mare va fi mila ta, mare milostivirea ta, mare nepomenirea ta de rău, mare îndelungă răbdarea ta. Iar de vei milui pe cel vrednic, nu va fi lucru minunat.”

Canonul de pocăință are o putere vindecătoare deosebită și se citește cât mai des cu putință pentru iertarea păcatelor și îndepărtarea tuturor relelor. Acest canon este făcător de minuni pentru cel care îl citește cu multă credință și smerenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *