Sfântul Serafim de Sarov, cunoscut și ca „ieromonahul tăcut”, a fost un călugăr de origine rusă, venerat pentru viața sa ascetică fără de păcat, dar și pentru smerenia de care a dat dovadă de-a lungul vieții. Când se citește Acatistul Sfântului Serafim de Sarov? Află în rândurile următoare.
Acatistul Sfântului Serafim de Sarov este o rugăciune ortodoxă tradițională adresată sfântului, prin care cerându-i mijlocirea te va ajuta să te apropii de Dumnezeu și să te sprijine în momentele de necaz, boală sau pentru a primi îndrumare spirituală. Când se citește această rugăciune? Nu există o zi specifică dedicată citirii Acatistului Sfântului Serafim de Sarov. Fiecare credincios poate alege să îl citească oricând dorește, fie acasă, fie la biserică. Totuși, există anumite momente considerate mai potrivite.
Când se citește Acatistul Sfântului Serafim de Sarov
Așa cum am menționat anterior, nu există o zi specifică dedicată citirii Acatistului Sfântului Serafim de Sarov. Această rugăciune poate fi spusă ori de câte ori avem nevoie de tămăduirea și ajutorul sfântului pentru a ne confrunta cu problemele vieții. Fiecare credincios poate alege să îl citească oricând dorește, fie acasă, fie la biserică. De obicei, acesta este cel mai adesea citit pe 1 ianuarie, atunci fiind sărbătorită ziua Sfântului Serafim de Sarov, o zi de sărbătoare când se comemorează viața și minunile sale, aducând astfel cinste și slavă acestuia. De asemenea, în timpul săptămânii, se poate citi în fiecare vineri, fiind o zi dedicată Sfintei Cruci, aceasta fiind de multe ori văzută ca ziua pentru rugăciune și meditație prin introspecție.
Însă, cel mai bine este să fie citit atunci când trecem prin perioade de necaz sau boală, existând multe povești și legende conform cărora Sfântul Serafim de Sarov poate oferi alinare și vindecare celor care se roagă către dânsul.
Viața Sfântului Serafim de Sarov
Născut în Rusia sub numele de Prohor Moșnin, în anul 1754, el a renunțat la viața lumească la o vârstă fragedă pentru a se dedica slujirii lui Dumnezeu. A petrecut 30 de ani pustnicind în pădurea Sarov, dedicându-se rugăciunii, postului și ascezei.
De-a lungul vieții sale, mii de pelerini din toate colțurile Rusiei și nu numai veneau la el pentru a-i căuta sfatul și pentru a se vindeca de bolile incurabile de la acea vreme.
De-a lungul vieții sale și mai ales după moartea sa, au apărut multe mărturii ale minunilor pe care le-a făcut acesta. Sfântul Serafim de Sarov a murit în 1833, dar moștenirea sa spirituală continuă să inspire credincioșii din întreaga lume. El este considerat unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe Ruse și este și astăzi venerat și slăvit pentru disciplina și smerenia de care a dat dovadă în iubirea sa față de Dumnezeu și față de oameni.
Există numeroase mărturii ale credincioșilor care au primit ajutor și mângâiere prin citirea Acatistului Sfântului Serafim de Sarov. Unii relatează vindecări miraculoase de boli grave, alții găsesc alinare în momente de durere și suferință, iar alții primesc îndrumare spirituală în luarea unor decizii importante.
Când se citește Acatistul Sfântului Serafim de Sarov? Nu există o zi specifică dedicată citirii Acatistului Sfântului Serafim de Sarov. Fiecare credincios poate alege să îl citească oricând dorește, fie acasă, fie la biserică.