Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se citește Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul? Este bine de citit în vreme de necaz și primejdie

Când se citește Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul? Este bine de citit în vreme de necaz și primejdie

03 iun. 2024, 16:17,
în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul este unul dintre cele mai frumoase acatiste scrise. Acesta trebuie citit în vreme de necaz și primejdie sau când te simți îndepărtat de Dumnezeu.

Când se citește Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul? Acesta trebuie rostit de fiecare dată când întâmpini probleme sau vremuri grele, având capacitatea să te ajute să scapi de necazuri. Acesta este cel mai puternic dacă este citit în ziua de 7 ianuarie a fiecărui an sau în fiecare zi de sâmbătă.

Când se citește Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 7 ianuarie este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul. În calendarul ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, iar credincioșii urmează mai multe tradiții în această zi.

Un aspect foarte important pentru credincioși este citirea Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul. Este bine să fie citit în perioade de necaz și primejdie, deoarece te poate ajuta să scapi de rele.

Acatistele au o mare forță vindecătoare pentru cei care le rostesc, de aceea este bine să fie citite în momente specifice. Există numeroase acatiste, iar unul foarte puternic este cel al Sfântului Ioan Botezătorul.

În tradiția populară, ziua de Sfântul Ioan Botezătorul marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă, care au început odată cu ziua Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie. Potrivit credinței, după această sărbătoare, gerul începe să se atenueze, iar temperaturile încep să crească. Sfântul Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă la el pentru a naște copii sănătoși.

Nu există un Acatist mai valoros decât altul, puterea acestuia fiind întărită de credința, iubirea și puritatea celui care îl rostește. Orice rugăciune spusă din inimă ne apropie și mai mult de Dumnezeu. La citirea Acatistului se aduce și pomelnicul celor vii către care se îndreaptă rugăciunea, însoțit de tămâie și ulei.

Acatistele sunt hrana pentru suflet. Prin intermediul lor, rugile noastre sunt ascultate de către Dumnezeu prin mijlocirea sfinților. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să aibă un sfânt ocrotitor și un Acatist (preferabil recomandat de către un preot) pe care să îl citească în diverse situații, și nu numai.

Ce este un acatist și cum se citește acesta

Rugăciunea este hrana pentru suflet. Prin rugăciune, ne apropiem de Dumnezeu și ne confesăm Lui. Totuși, rugăciunea nu ar trebui să fie privită ca un colac de salvare miraculos.

Mulți credincioși nu înțeleg întotdeauna semnificația cuvântului „Acatist”, confundând slujba propriu-zisă a Acatistului cu anumite rugăciuni speciale pe care le compun, enumerând în conținutul lor nevoile lor personale.

Un Acatist reprezintă, în tradiția ortodoxă, o modalitate prin care credinciosul poate cere ajutorul divin în momente importante din viața sa și, totodată, stabilește o legătură cu lumea divină.

Primul Acatist scris este Imnul Acatist al Bunei-Vestiri, întocmit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului în vreme de necaz. Acesta este citit în special la Utrenie în Sâmbăta a cincea a Postului Mare. Acatiste sunt dedicate aproape tuturor Sfinților, însă printre cele mai cunoscute se numără Acatistul Sfintei Cruci, Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Acatistul Sfinților Apostoli, Acatistul Sfântului Gheorghe, Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Acatistul Sfinților Ioachim și Ana, Acatistul Cuvioasei Maicii Parascheva, Acatistul Sfintei Filofteia, Acatistul Sfântului Pantelimon, Acatistul Sfinților Trei Ierarhi și multe altele.

Când se citește Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul? Acesta trebuie rostit de fiecare dată când întâmpini probleme sau vremuri grele, având capacitatea să te ajute să scapi de necazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024