Mulți credincioși se pot întreba când se citește Acatistul Sf. Spiridon, dat fiind faptul că o rugăciune către acesta se spune că face minuni, îndepărtează relele și vindecă bolile. Potrivit tradiţiei populare, Sfântul Spiridon, care a fost patronul insulei Corfu din Grecia, este singurul sfânt despre care se spune că își părăsește racla atunci când este rostit în rugăciune.
Sfântul Spiridon este cinstit de Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 12 Decembrie. El a fost patronul insulei Corfu din Grecia. Sfântul Spiridon a fost păstor de oi. Soția lui a murit foarte tânără, determinându-l să devină mai apoi păstor de suflete.
Când se citește Acatistul Sf. Spiridon
Acatistul Sfântului Spiridon este o rugăciune puternică care este rostită pentru sănătate și ajutor imediat. Rugăciunea poate fi rostită încă din ajunul sărbătorii. Sfântul Spiridon este cunoscut ca mare vindecător. Pomenirea lui este celebrată anual în 12 decembrie. În tinerețe, Sf. Ierarh Spiridon a fost păstor de oi. A fost căsătorit, dar soția i-a murit de timpuriu.
Acest trist eveniment l-a făcut să îmbrace schima monahală, devenind ulterior păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei. Iată și ce sărbătoare cu cruce neagră este sărbătorită pe 24 aprilie.
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, pe al cărui fiu l-a vindecat. Mai înainte de a fi hirotonit episcop, fiind căsătorit și având o fiică, Spiridon s-a îndeletnicit cu păscutul oilor. Rămânând văduv încă de tânăr, sfântul a continuat să-și crească fiica de unul singur.
Mai târziu, fiica sfântului, Irina, va trece și ea la cele veșnice. Fiind plin de dragoste dumnezeiască, sfântul va îmbrățișa o viață ascetică, cheltuindu-și întreaga avere cu îngrijirea bolnavilor și găzduirea străinilor.
El a fost ales episcop al cetății Trimitunda, din apropierea orașului Pafos, și a participat și la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde s-a dovedit un fervent apărător al dreptei credințe, împotriva ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi.
Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinții Apostoli din Trimitunda. În anul 1453, Moaștele Sfântului Spiridon au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află și astăzi.
Sfântul care își părăsește racla
Sfântul Spiridon pleacă periodic din racla sa, pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă în rugăciune, cu credință și cu dragoste, pretutindeni în lume. Alergând prin lume să facă bine tuturor celor care au nevoie de ajutorul său, Sfântul cel Milostiv își tocește periodic încălțămintea, papucii din mătase. Află și când se citește Acatistul Sf. Gheorghe.
Pentru minunatele „plecări” din raclă ale Sfântului Spiridon, părinții slujitori la catedrala din Corfu îi schimbă anual veșmintele și încălțămintea tocită. Înnoirea veșmintelor sfântului are loc în ziua de 12 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește cu mare bucurie. Cu binecuvântarea episcopului grec din Pafos, aceste daruri duhovnicești, hainele și încălțămintea, sunt dăruite parohiilor și mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
Datorită minunilor săvârșite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost numit „sfântul călător”. Potrivit unor evlavioși părinți ai locului, pentru perioade scurte de timp, moaștele Sfântului nu mai sunt prezente în racla din catedrală, iar atunci când acestea revin, în chip minunat, ele sunt calde și prăfuite.
La rândul lor, încălțările noi ale sfântului apar tocite, păstrând pe ele pământ și fire de iarbă. Prin urmare, pentru fiecare credincios este important când se citește Acatistul Sf. Spiridon.
Doamne ajuta Amin!👏👏👏