Mulți credincioși vor să știe când se citește acatistul pentru cei adormiți. Rugăciunile sunt o cale de comunicare și comuniune cu divinitatea. Atunci când vrem să ne rugăm pentru sufletele celor plecați dintre noi, putem citi un acatist pentru odihna veșnică a celor ridicați la ceruri. Iată cum să te rogi pentru liniștea și sufletele celor plecați dintre noi.
Când se citește acatistul pentru cei adormiți
Pentru liniștea și odihna veșnică a oamenilor dragi care nu mai sunt printre noi putem citi un acatist pentru cei adormiți. Rostirea unor rugăciuni pentru cei ridicați la ceruri reprezintă o cale de comunicare cu forțele divine și totodată un mod de a păstra vie amintirea celor care nu mai sunt printre noi.
Acatistul pentru cei adormiți se citește imediat după moartea cuiva drag, dar și cât mai des cu putință pentru a aduce alinarea și liniștea sufletească a celui plecat la cele veșnice.
„Cela ce cu iconomia Ta cea nepătrunsă ai pregătit pacea spre binele cel veşnic, hotărând tuturor vremea şi felul sfârşitului, iartă, Doamne păcatele celor din veac adormiţi, primeşte-i în locaşurile Luminii şi Bucuriei şi le deschide Braţele Tale părinteşti. Auzi-ne pe noi, Milostive, cei ce le facem pomenirea şi cântăm: Tatăl nostru, iubirea cea negrăită, odihneşte sufletele adormiţilor robilor Tăi… (Pomelnicul cu numele celor adormiți)
Pe Adam cel căzut şi pe tot neamul izbăvindu-l din pierzarea cea veşnică, ai trimis în lume, Doamne, pe Fiul Tău, răsărindu-ne viaţa veşnică prin Crucea şi Învierea Lui. Spre mila Ta nădăjduind, așteptăm Împărăţia cea nestricăcioasă, a slavei Tale și cerem împărtăşirea cu Domnul pentru cei adormiţi şi ne rugăm Ție.
Vinovaţi suntem de necazurile lumii şi de suferinţele copiilor nevinovați şi de suferinţele făpturilor necuvântătoare; fiindcă prin căderea omului s-a distrus fericirea şi frumuseţea făpturii. Numai Tu, Doamne, Cel mai Mare dintre suferinzii nevinovaţi, Tu singur ai puterea a ierta tuturor. Deci, iartă, Doamne, şi dăruiește iar lumii fericirea cea de demult, ca şi cei adormiţi dimpreună cu cei vii să afle Pacea Ta strigând: Aliluia.”
Atunci când ne rugăm pentru liniștea sufletească a celor adormiți, putem rosti și o rugăciune de noapte. Pentru a fi feriți de toate relele lumești se spune la sfârșit de săptămână rugăciunea de duminică ce te scapă de orice rău.
Ce rugăciuni să rostești pentru odihna veșnică a celor plecați dintre noi
Atunci când vrem să ne rugăm pentru liniștea celor adormiți și plecați la ceruri, putem să spunem o rugăciune către Născătoarea de Dumnezeu pentru cei care nu mai sunt printre noi. Această rugăciune în memoria celor dragi nouă este de mare folos și ajută la odihna veșnică a celor adormiți.
„O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine, Preacurată, năzuim. Tu eşti cetate tare şi mijlocitoarea şi acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi nădejde, ceea ce eşti preabinecuvântată. Tu pururea mijloceşti pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credinţă şi care aleargă sub Acoperământul tău şi ți se roagă cu căldură pentru cei bolnavi, năpăstuiţi şi întristaţi. Însă mijlocirea ta şi rugăciunea ne este şi mai trebuincioasă după moartea noastră. După Dumnezeu la tine una avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă ţie nu iese de la tine fără ajutor, ci primește bucurie, mângâiere şi îndulcire.
Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiţi iertare şi lăsarea păcatelor; roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunăvoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primeşte de la tine tot cuvântul pentru iertarea lor. Așadar, Preasfântă Maică a lui Dumnezeu, primeşte ale noastre rugăciuni ce le aducem ţie din toată inima şi din tot sufletul nostru pentru sufletele adormiţilor robilor tăi (numele celor adormiți).”
Acatistul pentru cei adormiți se citește cât mai des cu putință pentru liniștea și odihna veșnică a celor plecați dintre noi. Acest acatist este tămăduitor și de grabnic ajutor.