Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se citește Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”, una dintre cele mai vechi dar și frumoase rugăciuni adresate Maicii Domnului

Când se citește Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”, una dintre cele mai vechi dar și frumoase rugăciuni adresate Maicii Domnului

21 mai 2024, 16:51,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată” este una dintre cele mai cunoscute dar și vechi acatiste din Biserica Ortodoxă. Când se citește și pentru ce se citește află în rândurile următoare.

Când se citește Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”? Acest acatist se citește în orice moment al zilei, dar este recomandat de câțiva teologi să fie citit mai ales dimineața, seara și înainte de culcare, în fața unei lumânări aprinse și cu sufletul curat și îndreptat spre Dumnezeu. De asemenea, este bine să citim acest acatist și în zilele de post, dar și în zilele de sărbătoare dedicate Maicii Domnului sau în momentele când ne simțim la o răscruce de drumuri sau că avem o inimă încărcată și plină de păcat.

Cand se citește Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”?

Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată” este un izvor de mângâiere și speranță pentru credincioși în momentele lor de nevoie. Această rugăciune este ca o lumină care îi îndrumă pe cei credincioși prin întunericul vieții și îi ajută să simtă prezența divină în viețile lor.

Originea Acatistului Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”

Rugăciunea Acatistului „Bucurie Neașteptată” a apărut în secolul al XVIII-lea în Rusia. Deși nu știm cu exactitate cine a fost autorul său, credința populară îl atribuie unui anonim inspirat de minunile Maicii Domnului. Această rugăciune este strâns legată de o icoană făcătoare de minuni cu același nume. Povestea icoanei ne vorbește despre un bărbat păcătos care, rugându-se la această icoană, a avut o viziune în care Maica Domnului i-a apărut și l-a îndemnat să se pocăiască, oferindu-i ajutor și mângâiere neașteptată.

Acatistul este compus din 24 de condace și icoane, fiecare exprimând laudă și cerere către Maica Domnului. Aceste rugăciuni sunt ca o conversație cu ea, în care credincioșii își aduc laudele și cererile lor, căutându-i mijlocirea și ajutorul. Fiecare verset este plin de încredere și devotament, exprimând dorința credincioșilor de a simți prezența iubitoare a Maicii Domnului în viețile lor.

Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată” poate fi citit în orice moment al zilei sau al vieții. Credincioșii îl recită adesea dimineața sau seara, în timpul rugăciunilor lor personale sau în cadrul slujbelor bisericești dedicate Maicii Domnului. De asemenea, acesta este citit în perioade de post sau în zile de sărbătoare religioasă, când credincioșii se adună în jurul icoanei Maicii Domnului pentru a-i aduce laude și rugăciuni.

Citirea Acatistului Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată” are un impact profund asupra credincioșilor. Această rugăciune le aduce alinare în suferințe, le oferă speranță în timpurile grele și le întărește credința în prezența divină. Fiecare verset este ca o rază de lumină în întunericul vieții, aducând pace și confort sufletesc.

Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”

Condacul 1:

Tie, Maicii lui Dumnezeu si Imparatesei celei alese din toate neamurile, care te-ai aratat oarecand unui om fara de lege, ca sa-l intorci pe el de la calea nelegiuirii, cantare de mutumire iti aducem, Nascatoare de Dumnezeu, iar tu ca Ceea ce ai negraita indurerare, de toate nevoile ne slobozeste pe noi ca sa strigam tie: Bucura-te Ceea ce daruiesti bucuria neasteptata celor credinciosi.

Icosul 1:

Ingerii si sufletele dreptilor s-au mirat cand ai stat inaintea Fiului tau si Dumnezeu si cu multa rugaciune ai mijlocit pentru omul ce petrecea pururea in pacate; insa noi vazand cu ochii credintei, milostivirea ta cea atat de mare, cu umilinta strigam tie asa:

Bucura-te, Ceea ce primesti rugaciunea tuturor crestinilor;
Bucura-te, Ceea ce nu lepezi rugaciunile pacatosilor celor mai deznadajduiti;
Bucura-te, Ceea ce mijlocesti pentru ei inainte Fiului tau;
Bucura-te, Ceea ce dai lor bucuria neasteptata a mantuirii;
Bucura-te, Ceea ce prin mijlocirea ta mantuiesti pe toata lumea;
Bucura-te, Ceea ce potolesti intristarile;
Bucura-te, Maica Dumnezeului tuturor care mangai sufletele celor necajiti;
Bucura-te, Ceea ce randuiesti viata noastra;
Bucura-te, Ceea ce tuturor oamenilor ai adus izbavire de pacate;
Bucura-te, Ceea ce ai nascut bucuria pentru toata lumea;
Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

Condacul 2:

vazand Preasfanta pe omul care desi era in faradelege, dar in fiecare zi cadea cu credinta inaintea cinstitei tale icoane, ai luat aminte la slavoslovia si a unui astfel de pacatos, ca si toti vazand indurerarea ta de Maica, in cer si pe pamant sa-I strige lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2:

Dragostea ta fata de neamul crestinesc intr-adevar intrece intelegerea omeneasca, caci si atunci n-ai incetat mijlocirea ta pentru omul cel fara de lege, cand Fiul tau ti-a aratat tie ranile cuielor pricinuite Lui de pacatele oamenilor. Vazandu-te o astfel de mijl;ocitoare neobosita pentru noi pacatosii cu lacrimi strigam tie:

Bucura-te, aparatoare sarguitoare a neamului crestinesc daruita noua de la Dumnezeu;
Bucura-te, povatuitoarea noastra care ne duci pe noi spre patria cereasca;
Bucura-te, ingradirea si apararea celor credinciosi;
Bucura-te, ajutorul tuturor celor ce cheama ajutorul tau cel sfant;
Bucura-te, Ceea ce scoti din groapa pierzarii pe cei urati de toti si lepadati;
Bucura-te, Ceea ce ii intorci pe aceia la calea cea dreapta;
Bucura-te, Ceea ce alungi neincetata ingrijire de multe si intunericul sufletului;
Bucura-te, Ceea ce dai o intelegere noua si mai buna celor ce din neputinta si-au pierdut mintile;
Bucura-te, Ceea ce ai luat intru atotputernicile tale maini pe cei parasiti de doctori;
Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

Condacul 3:

Puterea harului a rodit prea imelsugat acolo unde s-a inmultit pacatul, ca ssa se bucure in cer ingerii toti pentru un pacatos care s-a pocait cantand inaintea scaunului lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3:

Avand fata de neamul crestinesc o indurare de Maica, tuturor celor ce alearga catre tine cu credinta si cu nadejde le dai mana de ajutor Stapan, ca toti cu o gura si o inima sa-ti aduca slavoslovia aceasta:

Bucura-te, ca prin tine se coboara la noi bunavointa lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca prin tine noi avem cea mai mare indrazneala catre Dumnezeu;
Bucura-te, ca in toate nevoile si inconjurarile noastre aduci rugaciuni sarguitoare pentru noi Fiului tau;
Bucura-te, ca si rugaciunile noastre le faci placute lui Dumnezeu;
Bucura-te, Ceea ce departezi de la noi pe vrasmasii cei nevazuti;
Bucura-te, ca si vrasmasii cei vazuti ne izbaveste pe noi;
Bucura-te, ca inimile oamenior rai le imblanzeste;
Bucura-te, ca din clevetire, intristare si ocara ne scoti pe noi;
Bucura-te, ca prin tine tote dorintele cele bune se infaptuiesc;
Bucura-te, ca mult poate rugaciunea ta inaintea Fiului tau si Dumnezeu;
Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

Condacul 4:

Vifor de ganduri pacatoase avand omul cel fara de lege, se ruga inaintea cinstitei tale icoane si vazand sangele din ranile Prea Vesnicului tau Fiu, curgand siroaie ca si pe Cruce, a cazut cu frica, si cu plangere a strigat asa: Miluieste-ma, o, Maica a indurarilor, ca sa nu biruiasca rautatea mea, negraita bunatate si indurarea ta, ca tu esti singura nadejde si scapare a tuturor pacatosilor. Pleaca-te insa spre indurare, Maica buna, si roaga pentru mine pe Fiul tau si Ziditorul meu, ca neincetat sa strig Lui: Aliluia!

Icosul 4:

Auzind cei din ceruri despre minunata scapare pentru rugaciunile tale, a fratelui lor pamantesc care pierea, te-au proslavit pe tine, Imparateasa cerului si a pamantului, cea cu buna indurare; si noi pacatosii cunoscand o astfel de aparare a unui pacatos asemenea noua, desi nu se pricepe limba noastra cum sa te laude dupa vrednicie, din adancul inimii noastre umilite, cantam tie acestea:

Bucura-te, chezasia mantuirii noastre a pacatosilor;
Bucura-te, cautarea celor pierduti;
Bucura-te, bucuria cea fara de veste a pacatosilor;
Bucura-te, ridicarea celor cazuti;
Bucura-te, rugatoare catre Dumnezeu care scapa lumea din nevoi;
Bucura-te, ca de glasul rugaciunilor tale demonii se cutremura;
Bucura-te, ca de aceasta ingerii se bucura;
Bucura-te, ca si pe noi pamantenii, puterea rugaciunilor tale ne umple de veselie;
Bucura-te, ca prin rugaciunile tale, din tina pacatelor ne scoti;
Bucura-te, ca stingi vapaia patimilor noastre;
Bucura-te, Ceea ce daruiesti bucurie neasteptata celor credinciosi!

Când se citește Acatistul Maicii Domnului „Bucurie Neașteptată”? Acest acatist se citește în orice moment al zilei, dar este recomandat de câțiva teologi să fie citit mai ales dimineața, seara și înainte de culcare în fața unei lumânări aprinse și cu sufletul curat și îndreptat spre Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *