Prima pagină » Informații utile » Când se citește Acatistul Învierii Domnului? Cea mai puternică rugăciune care te va ajuta

Când se citește Acatistul Învierii Domnului? Cea mai puternică rugăciune care te va ajuta

24 ian. 2025, 15:59,
Redacția BZI în Informații utile

Acatistul Învierii Domnului este unul dintre cele mai frumoase acatiste, scris în cinstea Mântuitorului. Dar când se citește acesta? Se poate citi și în afara sărbătorilor pascale?

Sfinții joacă un rol esențial în viața fiecărui credincios. Trăind în epoci diferite, fiecare dintre ei este cunoscut pentru un tip anume de ajutor. Prin Acatistul Învierii Domnului, credincioșii cer iertare, milă și mulțumesc pentru binefacerile primite. Acest acatist reprezintă o cale spre împăcare sufletească, fiind citit cu credință, iubire și încredere în Dumnezeu.

Când se citește Acatistul Învierii Domnului

Înainte de Paști, credincioșii participă la denii, slujbe speciale care încep cu seara Floriilor și continuă până în Vinerea Mare. Luni, marți și miercuri, se oficiază Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, iar în Joia Mare are loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. În această zi, aerul, cunoscut drept Sfânta Masă, este scos, iar credincioșii trec pe sub el, închinându-se cu credință. În unele biserici, se desfășoară ritualul spălării picioarelor, amintind de smerenia lui Hristos la Cina cea de Taină.

Vinerea Mare este marcată de cântarea Prohodului Domnului, urmată de procesiunea în jurul bisericii cu Sfântul Epitaf, o pânză ce ilustrează punerea în mormânt a Mântuitorului. Aceste ritualuri și rugăciuni ne îndreaptă spre taina Învierii, reînnoind speranța și credința în viața veșnică.

Atunci este cel mai recomandat ca acest frumos acatist să fie citit, însă, dacă părintele duhovnic îl recomandă în alte perioade ale anului, se poate citi fără probleme.

Acatistul Învierii Domnului

Mântuitorul Hristos este sprijinul în toate încercările vieții, de la necazuri și griji până la suferințe și boli grele. În fiecare vineri, se citește canonul pentru iertare, mântuire și pocăință. Prin Acatistul Învierii Domnului, cei ce se roagă cu inimă deschisă descoperă o cale spre iubirea veșnică. Chiar și cei cu timp limitat pot rosti acest acatist o dată pe săptămână, dar este esențial să o facă cu implicare emoțională și spirituală.

Duhovnicii sfătuiesc credincioșii să acorde atenție deplină cuvintelor rostite, să citească cu dragoste și credință, având încredere că Dumnezeu le va asculta rugăciunile.

Acatistul începe cu Condacul 1:
„Apărătorul cel mare și Doamne, biruitorul morții celei veșnice, ca cei ce ne-am izbăvit de omorârea cea duhovnicească, cele de laudă aducem Ție, noi robii Tăi și zidirea Ta. Cel ce ai biruință asupra morții, de moartea păcatelor slobozește-ne pe noi, care grăim: Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”

Urmează Icosul 1, unde se cere mântuirea lui Hristos, rugându-se pentru iertarea păcatelor. În Condacul 11, credincioșii cer mirul vindecător al Mântuitorului:
„Cântare de umilință, despre învierea Ta, binevoiește ca să-Ți aducem Ție, Mântuitorul nostru. Și prin aceasta să primească sufletele noastre mirul vindecărilor de nălucirile cele vătămătoare, ca să-Ți cântăm Ție pururea: Aliluia!”

Acatistul cuprinde 13 Condace și 13 Icose, încheindu-se cu repetarea Condacului 1:
„Apărătorul cel mare și Doamne, biruitorul morții celei veșnice, ca cei ce ne-am izbăvit de omorârea cea duhovnicească, cele de laudă aducem Ție, noi robii Tăi și zidirea Ta. Cel ce ai biruință asupra morții, de moartea păcatelor slobozește-ne pe noi, care grăim: Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre!”

Când se citește Acatistul Învierii Domnului? Duhovnicii sfătuiesc credincioșii să acorde atenție deplină cuvintelor rostite, să citească cu dragoste și credință, având încredere că Dumnezeu le va asculta rugăciunile.

 

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Țepe imobiliare la tot pasul. Ce ar trebui să îți dea de gândit
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`