Prima pagină » Local » Când se botează copilul? Părintele Calistrat Chifan: „Prefer să nu-mi dai niciun leu, dar vino și-l botează” – VIDEO

Când se botează copilul? Părintele Calistrat Chifan: „Prefer să nu-mi dai niciun leu, dar vino și-l botează” – VIDEO

05 ian. 2023, 13:21, 1 ,
BZI.ro, în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre Taina Botezului. Iată când se botează copilul.

Potrivit tradiției ortodoxe, botezul se face în primul sau în al doilea weekend, după ce trec cele 40 de zile de la nașterea copilului (aproximativ 7 – 8 săptămâni după naștere). Această rânduială își are originea în Biblie, în Noul Testament. Potrivit Evanghelistului Luca, Iosif și Fecioara Maria l-au adus pe pruncul Iisus la Templul din Ierusalim, după 40 de zile de la naștere, fiind primit în brațele Dreptului Simeon. Sărbătoarea este cunoscută de creștini sub denumirea de „Întâmpinarea Domnului”, care are loc pe 2 februarie.

Când se botează copilul? Părintele Calistrat Chifan: „Marele dar al Botezului nu este o habotnicie a bisericii”

Taina Botezului este instituită de însuși Mântuitorul. Astfel, omul care crede în Iisus Hristos renaște din apă și din Duh la viața cea adevărată în Fiul lui Dumnezeu și devine membru al Bisericii. Taina presupune întreita înfundare în apa celui care se botează în numele Sfintei Treimi, săvârșitorul ei fiind preotul sau episcopul. De asemenea, taina poate fi săvârșită de orice membru al Bisericii numai în caz de urgență, atunci când există temerea de moarte apropiată a celui care are să primească Botezul.

Despre Botez, părintele Calistrat Chifan spune că nu este o „habotnicire a bisericii”. Cei care își lasă copiii nebotezați, îi țin lipsiți de lumina Sfintei Treimi și de puterea Duhului Sfânt.

„Marele dar al Botezului nu este o habotnicie a bisericii. Prefer să nu-mi dai niciun leu, dar vino și-l botează. Ții copilul lipsit de lumina Sfintei Treimi și de puterea Duhului Sfânt, pentru că ești tu necredincios și habar n-ai ce-i cu Taina Botezului.”, a spus părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Sfaturi prețioase de la părintele Calistrat Chifan: „Cât a stat Hristos în Biserică, tu stai cu El acolo, dacă vrei să nu-l cauți mai târziu în genunchi”

Părintele Calistrat îi îndeamnă pe toți credincioșii să vină la biserică în fiecare duminică, pentru a se întâlni cu Iisus Hristos și pentru a-i povesti despre ei, despre familia și casa lor. Luând parte la Sfânta Liturghie și fiind acolo cu Mântuitorul, nu va fi nevoie să îl căutăm în genunchi mai târziu, ne spune îndrăgitul duhovnic.

„Eu le-am spus întotdeauna: Frate, îmbracă-te cu ce ai mai frumos, aranjează-te cu ce ai mai frumos, mănâncă ce-ți place, fă ce-ți place, nu uita că două ore, duminica, trebuie să I le dai Lui Hristos la biserică, la Liturghie. Trebuie să vii, să te întâlnești cu El și să-I spui despre tine, despre casa, despre copiii tăi și despre familia ta. Intri în Biserică, poți să nu aprinzi nicio lumânare, că Biserica nu stă în lumânarea ta, poți să nu dai niciun leu la Biserică, că Biserica nu stă în leul tău, preotul are un salariu și nu moare de foame și, când s-a terminat Liturghia și s-a spus Tatăl Nostru, du-te acasă. Dar tu, cât a stat Hristos în Biserică, tu stai cu El acolo, dacă vrei să nu-l cauți mai târziu în genunchi. Dacă, Doamne ferește, ne îngenunchează pe noi viața, e foarte greu. Dar dacă îngenunchem noi în sensul frumos al vieții, atunci e foarte bine de noi. Spune așa: „Fericită sluga pe care o va afla Domnul priveghind și nevrednică este sluga pe care o va afla lenevindu-se.”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
  • Ba mincinosule, la cati ani a fost botezat Mantuitorul? Pe cine pui sa se lepede de satana? Pacaleala asta trebuia sa dispara. Nimeni nu poarta raspunderea celuilalt. Copiii nu pot fi acuzati de pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *