Desi colesterolul este vital pentru buna funcționare a corpului nostru, cand e prea mare ne afecteaza sanatatea. Pentru a rămâne în echilibru, uneori trebuie să utilizați medicamente. Când să luați medicamente pentru colesterol?
Colesterolul este vital deoarece este esențial pentru sinteza multor hormoni. Este, de asemenea, un constituent de neînlocuit al membranelor tuturor celulelor noastre, în special neuronii. Valoarea normală a nivelului de colesterol LDL (LDL-c, considerat „rău”) este de 1,30 g / l de sânge.
Desi excesul de colesterol nu este în sine o boală, acesta crește riscul bolilor cardiovasculare: colesterolul se depune pe pereții arterelor, care blochează circulația sângelui. Tratamentul excesului de colesterol este, prin urmare, esențial pentru unii pacienți.
Când nivelul LDL-c depășește 1,30 g / l de sânge, probabilitatea de a avea un eveniment cardiovascular în decurs de zece ani este calculată luând în considerare mai mulți parametri:
vârsta (bărbat ≥ 45 ani, femeie ≥ 55 ani),
gen,
fumat,
tensiune arteriala,
profilul lipidic (trigliceride),
obezitate,
diabet (vârsta și echilibrul său)
și chiar prediabet (zahăr din sânge în post> 110 mg / dl și
Când trebuie să luați medicamente pentru colesterol?
Excesul de colesterol poate fi reglat printr-un stil de viață sănătos: medicii insistă asupra importanței unei alimentații echilibrate, a practicării activității fizice regulate și a opririi fumatului. Dar, în unele cazuri, tratamentul este esențial. Medicamentele care scad colesterolul sunt necesare după:
un infarct miocardic,
sindrom coronarian acut (arterele hrănitoare ale inimii sunt îngustate),
un accident cerebrovascular (accident vascular cerebral)
sau arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.
Într-adevăr, industria farmaceutică a demonstrat, la populațiile care suferă de boli coronariene sau accident vascular cerebral, că cu cât valorile LDL-c sunt mai mici, cu atât acești pacienți sunt mai protejați de un nou incident. De atunci, noile recomandări ale Societății Europene de Cardiologie privind gestionarea dislipidemiilor și a sindroamelor coronariene acute solicită medicilor să urmărească un LDL-c mai mic de 0,55 g / l (și o reducere de cel puțin 50% a acestei LDL-c sub tratament) pentru a preveni un al doilea eveniment cardiovascular.
Când combinăm mai mulți factori de risc
Trebuie mai întâi să eliminăm erorile dietetice și să încurajăm activitatea fizică regulată, în special pentru pacienții diabetici, hipertensivi și / sau sedentari, sustine medicul francez Jean Ferrières, potrivit Top Sante. Dar dacă, după 6 luni de încercări, aceste practici nu funcționează și nivelul LDL-c rămâne ridicat, medicamentele sunt utile.
În caz de hipercolesterolemie familială
Dacă nivelul LDL-c depășește 1,90 g / L, poate fi o hipercolesterolemie genetică. În acest caz, sunt prescrise medicamente hipolipemiante, având în vedere statinele, deoarece acestea împiedică sinteza colesterolului de către ficat. De fapt, atunci când excesul de colesterol este o aventură de familie, mutația uneia sau mai multor gene are ca rezultat o anomalie care afectează un senzor de colesterol care nu mai poate intra brusc în celule. În această situație, schimbările stilului de viață nu sunt suficiente.
Ce tratament alegeți în caz de exces de colesterol?
Totul depinde de LDL-c de bază și de rezultatul dorit.
Când să luați fibrate
Fibrații, cei mai vechi agenți hipolipemiante, au avantajul de a nu fi absorbiti si scad modest LDL-c, cu cel mult 20%.
Când să luați statine
Statinele din prima generație reduc LDL-c cu 20-30%; cele mai recente, cu aproximativ 50%.
Dar au efecte secundare, în special crampe musculare. Pentru a minimiza durerea, putem fie să reducem dozele, împărțindu-le la două, fie la trei, sau să distanțăm administrarile, știind că cele mai puternice au un efect persistent peste 72 de ore. De asemenea, puteți lua o pauză de 2 până la 6 săptămâni, înainte de a vă relua medicația, împreună cu un antioxidant precum coenzima Q10. Scopul este de a continua tratamentul pentru a menține LDL-c în limite acceptabile.