Prima pagină » Informații utile » Când răsare soarele? Factorii care influențează răsăritul

Când răsare soarele? Factorii care influențează răsăritul

09 aug. 2024, 11:00,
în Informații utile

Răsăritul este un fenomen complex, influențat de mai mulți factori geografici, astronomici și atmosferici. Știind aceste aspecte, putem să ne dăm seama când răsare soarele, în diferite contexte.

Când răsare soarele?

Răsăritul soarelui este influențat de trei factori: localizare, perioada anului și condiții atmosferice. În ceea ce privește localizare, se consideră două aspecte. Latitudinea influențează foarte mult, astfel încât la latitudini mari, variațiile răsăritului sunt mai pronunțate de-a lungul anului. O informație interesantă este că, în zonele polare, pot exista zile polare și nopți polare. În zilele polare, se întâmplă un răsărit continuu, iar în nopțile polare, fenomenul, opus, apus continuu.

Longtitudinea influențează momentul răsăritului în fusuri orare diferite. Soarele răsare mai devreme în estul unui fus orar comparativ cu vestul acestuia.

Perioada anului, un alt factor care influențează, ține de anotimpuri, solstiții și echinocții. În funcție de anotimp, răsăritul poate avea loc mai devreme sau mai târziu. În perioada estivală, fiind zilele mai lungi, soarele răsare mai devreme. Durata zilei și a nopții se schimbă cel mai mult odată cu solstițiile. La echinopții, zilele și nopțile sunt aproximativ egale.

Condițiile atmosferice sunt un alt factor care influențează în mod direct momentul când răsare soarele. În primul rând, refracția atmosferică semnifică atunci când Atmosfera Pământului curbează lumina soarelui. Acest lucru face să pară că soarele este mai sus decât este în realitate. Norii, poluarea și alte condiții atmosferice influențează răsăritul vizual, în ceea ce privește intensitatea culorii și vizibilitatea.

Durata răsăritului depinde de localizare. Astfel, în zonele joase, răsăritul este mai rapid, pe când în zonele înalte, răsăritul poate dura mai mult.

Curiozități despre soare

Soarele are o masă de aproximativ 330.000 de ori mai mare decât cea a Pământului. Trei sferturi din aceasta este constituită de hidrogen, iar restul din heliu. Astfel, soarele reprezintă 99,86% din masa sistemului solar.

Dacă ar fi să poți umple soarele gol, ar intra în jur de 960.000 de planete Pământ. Iar dacă ai zdrobi aceste planete, pentru a umple fără să rămână vreun spațiu gol, ar intra 1.300.000.

Soarele va continua să ardă încă 130 de ani după ce a ars tot hidrogenul său, în loc să ardă heliu. În acest timp, se va extinde atât de mult încât va cuprinde planetel Mercur, Venus și Pământ, devenind o mare stea roșie. Însă, odată ce Soarele își va încheia perioada aceasta, va deveni de mărimea Pământului și se va prăbuși.

Soarele este sub forma unei sfere aproape perfecte, existând doar o diferență de 10 km în diametrele sale polare și ecuatoriale. Totodată, acesta călătorește cu 220 km pe secundă și se află la aproximativ 24 000–26 000 de ani lumină de centrul galactic.

Lumina are nevoie de doar 8 minute de a ajunge de la Soare la Pământ, iar distanța dintre cele două este de 150 de milioane de kilometri. Deși această energie ajunge în câteva minute, e nevoie de milioane de ani pentru a călători de la miezul Soarelui la suprafața sa.

Soarele se află, în acest moment, la jumătatea vieții sale. Nu este motiv de speriat pentru că acesta mai are hidrogen cât să mai ardă pentru încă 5 miliarde de ani.

Răsăritul este un fenomen absolut fascinant ce este influențat de numeri factori din jurul nostru. Astfel, acești acționează în funcție de contexte și determină când răsare soarele în fiecare loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024