Primul semn care îți indică faptul că ești însărcinată este durerea abdominală. Când rămâi însărcinată te doare burta, acesta fiind primul simptom care anunță faptul că începi să treci prin schimbări fizice. De cele mai multe ori, aceste schimbări ale corpului sunt însoțite de diferite dureri.
Atunci când urmează să fii mămică, corpul tău trece printr-o serie de modificări. Începe să te doară burta, sânii și te simți mereu obosită. Din moment ce ești însărcinată te simți balonată și constipată. De cele mai multe ori durerea de burtă este cauzată de progesteronul în exces, produs de organism la instalarea unei sarcini.
Când rămâi însărcinată te doare burta: Cea mai frecventă cauză a durerii abdominale în timpul sarcinii
Când ești însărcinată simți un disconfort abdominal, aceste dureri sau crampe sunt provocate de gaze sau balonare. Acestea sunt frecvent întâlnite în perioada instalării sarcinii din cauza hormonilor. Presiunea exercitată de uterul în creștere face ca digestia să fie încetinită.
Durerea de burtă poate apărea din cauza constipației, cauza apariției acesteia este încetinirea procesului de transportare a alimentelor prin intestine. Dacă simți o durere scurtă dar destul de intensă la nivelul zonei inghinale poate fi vorba de un ligament rotund. De obicei, această durere apare în trimestrul 2 de sarcină, ca urmare a întinderii și îngroșării ligamentelor care susțin uterul în continuă creștere.
O înțepătură scurtă poate fi simțită atunci când îți schimbi poziția corpului, când cobori din pat sau te ridici de pe scaun. Durerea de burtă poate apărea și atunci când tușești sau ieși din cadă. După o zi activă, durerea abdominală se poate manifesta mai intens.
Durerea de burtă este primul semn al unei sarcini, însă dacă aceasta este foarte severă poate semnala o afecțiune gravă. În cazul în care durerea este foarte ascuțită trebuie să apelezi la ajutorul unui medic.
Cum poți să ameliorezi durerea de burtă în timpul sarcinii
Pentru a reuși să ameliorezi durerea de burtă în timpul sarcinii, cauzate de prezența gazelor, poți să faci câteva exerciții ușoare. Este important să nu exagerezi cu mișcarea pentru a nu supra solicita organismul.
Este important să modifici poziția corpului atunci când stai întinsă. De asemenea, dacă durerea se accentuează atunci când stai culcată trebuie să te ridici sau să faci o plimbare. O baie în apă călduță și cu sare de mare te poate ajuta să ameliorezi durerea. Stai în cadă timp de 30 de minute, în această perioadă acestea ar trebui să dispară.
Când ești însărcinată este important să fii mereu hidratată. Pentru a scăpa de durerile de burtă trebuie să bei mai multă apă, de asemenea, zilnic este recomandat să bei un pahar cu lapte sau ceai cald.
Atunci când suferi de excesul de gaze poți să reduci porția de mâncare sau să eviți alimentele precum varza sau porumbul. De asemenea, pentru a ameliora durerea de burtă provocată de gaze este importantă activitatea fizică, astfel îmbunătățind tranzitul.
Dacă durerile sunt provocate de disfuncția simfizo-pubiană poți să începi a purta o centură de sport pelviană pentru a stabiliza oasele bazinului. Această disfuncție se manifestă prin durere și disconfort în partea anterioară sau posterioară a articulațiilor. Când ești însărcinată, ligamentele de la nivelul simfizei devin elastice și relaxante, sub influența unui hormon de sarcină numit relaxină.
Când rămâi însărcinată te doare burta, iar dacă acest simptom este foarte dureros și consideri că poate semnala o afecțiune periculoasă, nu ezita să mergi la spital pentru un consult.
Sângerarea pe cale vaginală, febra, greața, amețeala și tulburările de vedere sunt unele simptome care pot anunța o problemă medicală severă.