Prima pagină » Actualitate » Când prelungește Guvernul starea de alertă. România riscă să intre într-un vid legislativ
Când prelungește Guvernul starea de alertă. România riscă să intre într-un vid legislativ

Când prelungește Guvernul starea de alertă. România riscă să intre într-un vid legislativ

12 iun. 2020, 14:15,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Când prelungește Guvernul starea de alertă. România este la un pas să intre într-un vid legislativ. Asta deoarece Guvernul nu a prelungit încă starea de alertă. Șansele ca proiectul să fie adoptat de parlament până marţi sunt minine. Mai sunt doar trei zile până expiră starea de alertă și noile măsuri nu au intrat în vigoare.

Premierul Ludovic Orban nu a prelungit încă starea de alertă. Asta deoarece poartă negocieri cu opoziţia care refuză luarea acestei măsuri.

Și preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să voteze starea de alertă. Președintele susține că pericolul pandemiei nu a trecut.

Situaţia în acest moment este tensionată. Asta petru că deşi cei din Executiv şi preşedintele Iohannis susţin în continuarea că ar trebui prelungită starea de alertă cu încă o lună. Aceștia susțin că pericolul nu a trecut. Așa a declarat și preşedintele aseară. De partea cealaltă, aproape toate partidele politice nu sunt de acord să prelungească această stare de alertă, cel puţin nu cu încă o lună.

Reprezentanții USR susţineau această variantă, de a nu prelungi alerta. La rândul său, Marcel Ciolacu spunea ieri că se aşteaptă ca în zilele următoare să existe o negociere între cei din Executiv şi parlamentari, pentru a stabili pe marginea prelungirii stării de alertă.

Când prelungește Guvernul starea de alertă: Trebuie păstrate unele măsuri

Liberalii insistă ca oamenii să poarte în continuare măşti în spaţiile aglomerate sau să respecte distanţarea fizică. Fără o lege în acest sens, oamenii nu pot penalizați și nici obligați.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a încercat să-i convingă pe parlamentari să viteze prelungirea stării de alertă.

Raed Arafat a precizat că starea de alertă următoare va avea modificări.

Planul B ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel.

„Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a spus Raed Arafat.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că exclude varianta ca partidul său „să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile”.

În schimb, „considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială”, a adăugat Ciolacu.

Starea de alertă nu se încheie pe 15 iunie, ci pe 16 iunie, dacă nu va fi prelungită

România este în stare de alertă între 18 mai şi 16 iunie, inclusiv, atunci când se va împlini termenul de 30 de zile, a spus ministrul Nelu Tătaru. Dacă luăm în calcul şi cele trei zile iniţiale în care Guvernul a instituit starea de alertă, rezultă deja un total de 33 de zile.

Starea de alertă poate fi prelungită, dacă autorităţile consideră necesar, cu cel mult 30 de zile.

Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alertă, o eventuală prelungire ar trebui să se facă începând cu data de 17 iunie. În egală măsură, starea de alertă poate înceta înainte de termenul maxim de 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 ianuarie 2025
22 ianuarie 2025