Mulți tineri sunt nerăbdători în ceea ce privește obținerea permisului de conducere. Sunt totuși câteva informații relevante pe care trebuie să le știi dinainte, dar în primul rând, când poți începe școala de șoferi.
Când poți începe școala de șoferi?
Școala de șoferi se poate începe cu 3 luni înainte de a împlini 18 ani. Astfel, dacă ai 17 ani și 9 luni, te poți înscrie pentru a începe cursurile. Examenul însă, se dă abia după ce ai devenit major. O limită maximă de vârstă nu există. Atâta timp cât ești apt din punct de vedere medical, poți fi oricât de înaintat în vârstă. Chiar dacă ritmul de învățare poate fi altul, ai toate șansele să obții permisul.
Condițiile de înscriere pentru școala de șoferi sunt reglementate prin Lege și sunt următoarele: permisul se poate obține doar dacă ai 18 ani împliniți, trebuie să fi efectuat minim 24 de ore de legislație în cadrul unei școli de șoferi, trebuie să fi efectuat minim 30 de ore de lecții de condus, trebuie să fi obținut avizul medical și psihologic și, nu în ultimul rând, trebuie să nu ai condamnări definitive pentru infracțiuni legate de circulația pe drumurile publice.
În ceea ce privește perioada cursurilor, acestea pot dura între 5 și 10 săptămâni, iar examenul îl vei da în funcție de cum ești programat.
Există totuși o categorie de mașini care pot fi conduse și de către minori. Este vorba de cele a căror masă proprie nu depășește 400 kg (nu este mai mare de 550 kg pentru vehicule destinate transportului de mărfuri). Școala pentru acest tip de mașini se poate începe de la vârsta de 15 ani și 9 luni, iar permisul se poate lua după ce împlinești 16 ani.
Categorii de permis de conducere
Prima categorie este AM. Moped este definit ca fiind un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Acest permis poate fi obținut de la vârsta de 16 ani, iar durata cursului este de 2 săptămâni, timp în care se efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 8 ore de pregătire practică în poligon.
Categoria A1 cuprinde motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 Kw. şi cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg, și tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 Kw. Acesta poate fi obținut de la vârsta de 16 ani, iar cursul durează 4 săptămâni.
Categoria A2 înseamnă motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg. şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale. Permisul se poate obține la vârsta de 18 ani, iar cursurile durează 4 săptămâni.
Categoria A vizează motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg. şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale. Permisul se poate obține de la vârsta de 24 de ani, iar cursul durează cel puțin 4 săptămâni.
Categoria B înseamnă autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 Kg și al căror număr de locuri pe scaune, în afara locului conducătorului, nu este mai mare de 8 sau ansamblul care sa nu depășeasca 3.500 kg si sa fie format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășeşte 750 kg. Acesta poate fi obținut, cum am zis, de la vârsta de 18 ani.
Persoanele care dețin un permis de conducere categoria C au dreptul legal de a conduce un autovehicul cu cel mult 8+1 locuri şi o masă de cel mult 3.500 kg şi/sau un ansamblu format dintr-un vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă cu masă totală mai mică de 750 kg.
Cei cu permis categoria D pot conduce autovehicule destinate transportului de persoane în vehicule dedicate acestui tip de activitate cu mai multe de 8 locuri plus şofer. De asemenea, această categorie auto priveşte un ansamblu de vehicule format din vehicul trăgător din categoria D şi o remorcă cu masa sub sau egală cu 750 kg.
Prin urmare, dacă te interesează categoria B, apropierea vârstei de 18 ani este momentul când poți începe școala de șoferi. Dacă vrei să conduci mai devreme de atât, te poți orienta spre categoria A sau B1.