Multe mame se întreabă când pot da gluconat de calciu la bebeluși. Ei bine, unii medici pediatri sunt de părere că acesta poate fi administrat doar bebelușilor născuți prematur, însă alții consideră că trebuie administrat și nou-născuților la termen. Cum este mai bine?
Gluconatul de calciu reprezintă o soluție care ajută la creşterea valorii calciului din sânge. Este adesea folosit de persoanele cu niveluri extrem de reduse de calciu în sânge şi care prezintă simptome acute, precum: reducerea sensibilităţii la nivelul pielii, contracturi musculare, crampe la nivelul mâinilor şi picioarelor, colici, slăbiciune musculară, dificultăţi de vorbire şi confuzie, dar poate fi administrat și bebelușilor, pentru o creșetere armonioasă.
Copii au nevoie de calciu de la vârste fragede, deoarece până la vârsta de 17 ani, aproape 90% din masa osoasă trebuie să fie pe deplin dezvoltată. Însă, pentru ca acest mineral să aibă efectul dorit, trebuie să fie administrat simultan cu vitamina D. Aceasta are rolul de a ajuta organismul să absoarbă calciul, iar oasele bebelușului vor deveni tot mai dense și mai puternice. Dar oare toți bebelușii au nevoie de el?
Gluconat de calciu la bebeluși: Ce părere au medicii pediatri
Medicii cred că nou-născutul la termen, alăptat la sân și cu o stare de sănătate bună, nu are nevoie să-i fie administrat calciu gluconic. Aceștia au explicat că laptele de mamă conține calciu cu o biodisponibilitate mai mare decât calciul care se găseşte în formulele de lapte praf pentru sugari sau în laptele de vacă.
În schimb, gluconatul de calciu este necesar bebelușilor născuți prematur. La ei se poate întâlni un deficit mai mare de calciu, iar medicul trebuie să decidă dacă pot primi calciu suplimentar, în paralel cu vitamina D. Tratamentul se realizează atât pe perioada cât copilul este în spital, în primele zile (sau luni) după naştere, cât şi după ce este externat la domiciliu, cu monitorizare periodică la specialistul pediatru.
De asemenea, multe mame cunosc regula lunilor cu „r”. Aceasta se referă la acele luni mai friguroase, în care organismul are nevoie de suplimente, pentru stimularea imunității. Însă, atunci când vorbim despre bebeluși, regula se aplică doar în cazul administrării vitaminei D și numai după împlinirea vârstei de 18 luni a copilului. În altă ordine de idei, orice suplimentare este necesar a fi justificată și explicată de medic, dar și monitorizată cu analize. În acest fel, se va evita o hipercalcemie, care nu este o raritate la sugari, fiind consecinţa supradozajului de vitamina D şi/ sau administrării eronate de calciu.
Care este doza zilnică de calciu pentru bebeluși și copii
În cazul în care bebelușii au nevoie de calciu, doza trebuie stabilită în funcție de vârstă. Astfel, bebelușii cu vârsta de până la 6 luni, care sunt alăptați, au nevoie zilnic de 300 mg de calciu. Bebelușii de până la 6 luni, care primesc doar lapte praf, au un necesar de calciu de 500 mg, iar bebelușii cu vârsta între 7 și 12 luni au nevoie de 550 mg de calciu.
Cantitatea de calciu trebuie să crească odată cu vârsta copilului. În acest fel, pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani, necesarul de calciu este de 700 mg, iar pentru cei cu vârsta între 4 și 7 ani este de 800 mg.
Totodată, fetele cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani au nevoie de aproximativ 900 mg de calciu zilnic, pe când băieților de aceeași vârstă le trebuie 800 de mg de calciu.
În final, fetele cu vârstele cuprinse între între 12 și 15 ani au un necesar zilnic de 1000 mg de calciu, iar băieții de aceeași vârstă au nevoie de 1.200 mg de calciu pe zi.