Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când plantăm roşiile în grădină ? Iată câteva trucuri pentru a obține o recoltă bună
Când plantăm roşiile în grădină ? Iată câteva trucuri pentru a obține o recoltă bună

Când plantăm roşiile în grădină ? Iată câteva trucuri pentru a obține o recoltă bună

13 sept. 2023, 10:11,
în Stiri si curiozitati

Multă lume se întreabă când plantăm roșiile în grădină pentru a avea parte de o recoltă bogată. Plantarea răsadurilor de roșii – sfaturi pentru perioada de plantare, distanțele dintre răsaduri și strategii de plantare în funcție de particularitățile roșiilor.

Pe lângă fructe, legume, dacă avem mai mult spațiu, ideal ar fi să plantăm și flori. Sunt numeroase flori de grădină care înfloresc tot anul și care aduc un spectacol de culori casei tale.

Când plantăm roșiile în grădină

Chiar dacă înaceastă perioadă gospodinele pun roșii la borcan pentru iarnă, plantarea răsadurilor de tomate reprezintă o etapă crucială atât pentru legumicultorii cu experiență, cât și pentru pasionații de grădinărit. Roșiile pot fi cultivate în grădină, în teren deschis, în sere sau în solarii, plecând de la răsaduri.

Răsadurile de roșii trebuie să fie destul de robuste înainte de a le planta direct în pământ. Se recomandă semănarea semințelor de roșii cu aproximativ 55-65 de zile înainte de momentul în care intenționați să plantați răsadurile. În gospodărie, de obicei, semințele pentru răsaduri de roșii sunt semănate între februarie și începutul lunii aprilie. Germinarea poate dura între 5 și 10 zile. Perioadă în care răsadurile trebuie să crească pe pervaz este în jur de 45-60 de zile (de la germinare).

Pentru a calcula cu aproximare când trebuie să semănați răsadurile de roșii, luați în considerare momentul în care riscul de îngheț târziu de primăvară nu mai este relevant în zona voastră. Apoi, pornind de la această estimare, scădeți intervalul de 55-65 de zile necesar pentru ca roșiile să treacă de la stadiul de sămânță la cel de răsad pregătit pentru plantare.

Perioadă potrivită pentru plantarea răsadurilor de roșii trebuie să ofere temperaturi mai ridicate și să minimizeze fluctuațiile termice.

Înainte de a fi plantate, răsadurile de roșii trec printr-un proces de întărire. Cele mai favorabile condiții pentru plantarea lor se găsesc în sere sau solarii, unde mediul poate fi controlat cu ajutorul sistemelor de încălzire, chiar și în luna februarie. În România, legumicultorii obișnuiesc să planteze răsadurile de roșii în solarii neîncălzite în lună martie, de obicei după mijlocul lunii, în funcție de condițiile meteorologice și de tipul spațiului protejat. În primele zile după plantare, mai ales în timpul nopților reci, acestea sunt protejate cu ajutorul materialului agrotextil numit „agril”.

Cum plantăm roșiile de grădină

Plantarea roșiilor în grădină sau câmp deschis se recomandă a se face dimineața sau seara, în condiții de vreme fără ploaie sau căldură excesivă. Un cer înnorat poate fi un moment ideal. Răsadurile de roșii se plantează în gropi suficient de spațioase pentru a cuprinde întregul sistem radicular al răsadului, inclusiv pământul din alveolă. După acoperirea gropii, este important ca sistemul radicular să fie bine protejat.

Înainte de plantare, se adaugă îngrășământ în gropi, iar apoi se stropește pentru a evita ca îngrășământul să arde rădăcinile.

Pregătirea răsadurilor pentru plantare implică udarea acestora pentru a ușura îndepărtarea lor din alveolă sau ghiveci. Se lovește ușor recipientul pe părți, apoi se întoarce cu grijă pentru a scoate planta fără a o deteriora. Răsadul se plantează în una dintre gropi, iar tulpina trebuie să fie adâncită la aproximativ 10 cm sub nivelul inițial. După plantare, se efectuează o udare cu apă rece, dar nu în exces, urmată de o tasare a solului din jurul răsadului. Este recomandată o nouă udare la aproximativ 7-10 zile, în cazul în care nu plouă. Așadar, în acest articol am aflat când plantăm roșii în grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`