Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când nu se citește psaltirea? Perioada din an când nu se rostesc psalmii în biserică

Când nu se citește psaltirea? Perioada din an când nu se rostesc psalmii în biserică

31 oct. 2022, 10:00,
în Stiri si curiozitati

Mulți credincioși se întreabă când nu se citește Psaltirea? Ordinea liturgică pentru citirea Psalmilor este stipulată în capitolul 17 din Tipicon. În general, cultul ortodox constă în mod fundamental din psalmi. Psalmii sunt nucleul, fundamentul slujbei. Nu există o singură slujbă liturgică din ciclul liturgic zilnic în care să nu fie folosiți psalmii. Iar textele din psalmi sunt folosite în aproape toate secvențele din Trebnic.

Este obligatoriu să se citească întreaga Psaltire o dată pe săptămână în biserici și o dată pe săptămână în timpul Postului Mare. Pentru laici, Psaltirea a devenit o carte indispensabilă pentru rugăciunea de acasă. Nu există instrucțiuni specifice cu privire la modul în care ar trebui să se citească psalmistul acasă, dar regulile generale sunt similare cu cele pentru scopuri liturgice. Psalmii se citesc cu rugăciuni pentru sănătate și pentru odihna celor decedați, mai ales în perioadele de post.

psaltirea deschisa langa mai multe icoane

Psalmul 118 este al 118-lea psalm din cartea Psalmilor și 119 în numerotarea masoretică

Când nu se citește Psaltirea? Câte zile aceasta este abolită

Psaltirea nu se citește în perioada cuprinsă între Joia Sfântă din Săptămâna Mare și Săptămâna Rusaliilor. În timpul acestor zece zile, orice citire a psalmilor în biserici și în particular este abolită. În toate celelalte cazuri, psalmii sunt citiți de către laici.

psaltirea deschisa langa mai multe icoane

Psalmii pot fi citiți atât în picioare, cât și în șezut

În chilie, „katistul” este împărțit în trei Plângeri. Înainte și după „kathisma” au loc rugăciuni speciale. Înainte de a începe recitarea „kathismei” sau a mai multor „kathisme” se rosteștie următoarele fraze:

„Pentru rugăciunile sfinților noștri părinți, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin. ”

După care credincioșii trebuie să citească „O, rege ceresc”, „Trisagion” și după „Tatăl nostru”. Aceste rugăciuni se încheie prin a spune de 12 ori „Doamne miluiește”. Este bine să știi că în timpul Postului Mare, parohiile organizează o lectură consensuală a Psalmilor. Dar Psalmii pot fi citiți în acest fel și în orice altă zi, și nu neapărat cu enoriașii. După cum știți, Psaltirea are 20 de kathisme, adică capitole în care sunt adunați mai mulți psalmi.

Psalmii se citesc în picioare sau pe șezut? Care este cea mai puternică rugăciune?

Psalmii pot fi citiți atât în picioare, cât și în șezut. Cuvântul „kathisma” este tradus prin „ceea ce se citește stând jos”, spre deosebire de „akathist”, care înseamnă „care nu stă jos”. Ridicați-vă în picioare atunci când citiți rugăciunile de deschidere și de închidere, precum și pentru „Glorii”.

Psalmul 118 este al 118-lea psalm din cartea Psalmilor și 119 în numerotarea masoretică. Cel mai mare psalm, și, în general, cel mai mare capitol din Biblie are 176 de versete. Acesta este considerat unul dintre cele mai puternice psalmi.

psaltirea pe o masa

Psaltirea nu se citește în perioada cuprinsă între Joia Sfântă din Săptămâna Mare și Săptămâna Rusaliilor

Psaltirea este o carte sacră de psalmi, sau imnuri divine, scrisă de regele David la îndemnul Duhului Sfânt. Citirea psalmilor atrage ajutorul îngerilor, alungă păcatele și impregnează sufletul cu suflarea Duhului Sfânt. Modul de a ne ruga din Psalmi este mult mai vechi decât rugăciunea lui Iisus sau decât citirea acatistului. Mulți ortodocși spun că beneficiul lecturii acestei mari cărți constă în posibilitatea unei comuniuni de rugăciune cât mai apropiate și mai vii între om și Dumnezeu.

Din moment ce știi când nu se citește psaltirea, ar trebuie să cunoști și când aceasta trebuie obligatorie rostită. În mod tradițional, se obișnuiește să se citească Psaltirea deasupra trupului defunctului până la înmormântare și apoi, până în a patruzecea zi inclusiv, câte o kathisma pe zi. Înainte de înmormântare, rudele celui decedat trebuie să citească psalmii zi și noapte, oprindu-se doar în momentul litiei sau al slujbei de înmormântare a sicriului cu trupul celui decedat.

psaltire deschisa cu o cruce pe ea

Este obligatoriu să se citească întreaga Psaltire o dată pe săptămână în biserici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`