Conform estimărilor OMS, 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare – 85% dintre decese fiind atribuite atacurilor de cord și accidentelor cerebrale. Un atac de cord apare atunci când mușchiul inimii încetează să mai primească oxigen. Cel mai adesea, alimentarea cu sânge a inimii este întreruptă dacă vasul de sânge care alimentează inima blochează un cheag de sânge – un tromb. Dacă fluxul sanguin nu este restabilit în 15 minute , mușchiul inimii începe să moară. Consecințele unui atac de cord depind de cât de grav este afectată inima. Dacă multe celule musculare mor, inima nu va putea să se contracte normal și să pompeze sânge.
Cinci fapte despre infarct
- Un atac de cord nu este același lucru cu stopul cardiac. La un atac de cord, alimentarea cu sânge a mușchiului cardiac este întreruptă. Stopul cardiac apare din cauza unei defecțiuni a activității electrice a inimii. Cu toate acestea, ambele sunt mortale , iar persoana afectată are nevoie de asistență medicală imediată.
- Un atac de cord poate fi la o persoană de orice sex și vârstă. Deși bărbații au atacuri de cord puțin mai des decât femeile, tendințele se schimbă treptat : numărul atacurilor de cord „masculine” scade treptat, iar numărul celor „feminine” este în creștere. În plus, femeile în vârstă de 45-65 de ani mai des decât bărbații mor în decurs de un an după un atac de cord.
- Femeile și bărbații experimentează atacurile de cord diferit. Simptomele unui atac de cord „masculin” pot diferi de simptomele unui atac „cardiac ”, deci este important să învățăm să recunoaștem semnele unui atac de cord la persoanele de diferite sexe.
- Un atac de cord poate fi „liniștit”. Aproximativ 45% din atacurile de cord dispar fără dureri toracice severe, dar o cicatrice rămâne după un atac de cord care împiedică inima să se contracte normal. Drept urmare, persoanele care au avut un atac de cord „silențios” prezintă un risc crescut de a primi în curând un al doilea atac de cord mai sever.
- Depresia se dezvoltă adesea după un atac de cord. Potrivit unor rapoarte, fiecare a treia persoană care a avut un atac de cord suferă de depresie . Dacă depresia este ignorată și lăsată netratată, recuperarea fizică după un atac de cord este încetinită.
De ce apar atacurile de cord?
Cea mai frecventă cauză a infarctului este blocarea arterei cardiace de către un cheag de sânge. Dar cheagurile de sânge nu apar în vasele de sânge exact așa. Aceasta este de obicei precedată de ateroscleroză, o afecțiune în care se formează placa din colesterol pe pereții arterelor. În timp, unii oameni încep să depună calciu în aceste benzi – așa se formează plăcile aterosclerotice calcificate.
Atunci sunt posibile două moduri :
- Placa aterosclerotică crește treptat. Din această cauză, lumenul vasului de sânge se îngustează, iar mușchiul inimii primește din ce în ce mai puțin sânge. Drept urmare, în timpul exercițiilor fizice, când inima are nevoie în special de fluxul sanguin, apare angină pectorală – dureri toracice severe.
- Placa aterosclerotică se rupe. Din acest motiv, se formează un cheag de sânge, care blochează artera care alimentează inima cu sânge. Acesta este infarctul miocardic .
Deoarece ateroscleroza se dezvoltă în timp, atacurile de cord apar cel mai adesea la persoanele cu vârsta peste 35-40 de ani . Crizele cardiace „din tinerețe” și „din copilărie” sunt mai rare și sunt cauzate de alte cauze.
Sângele poate înceta să curgă către inimă dacă se întâmplă următoarele:
- vasospasm- uneori acest lucru se întâmplă la oameni sănătoși fără niciun motiv. Dar cel mai adesea spasmul este provocat de anumite substanțe, de exemplu, nicotina;
- disecție spontană a arterei- această boală rară afectează 80% dintre adolescenți și femei sub 50 de ani care nu au avut niciodată ateroscleroză. De ce se dezvoltă este necunoscut;
- traume sau inflamații ale arterei- dacă mucoasa interioară a vasului se inflamează ca urmare a unui accident, boală sau radioterapie, se poate forma un cheag de sânge chiar și la o persoană tânără.
În plus, un atac de cord poate fi „ familial ”. Riscul de a dezvolta un atac de cord este crescut dacă se pune diagnosticul:
- un tată sau un frate când aveau sub 55 de ani;
- mama sau sora când aveau sub 65 de ani.
Cum să înțelegeți că o persoană are un atac de cord
Semne ale unui atac de cord comun bărbaților și femeilor de orice vârstă:
- durere ascuțită sau apăsătoare în centrul pieptului, care crește treptat în câteva minute. Analgezicele convenționale nu ajută;
- durere înțepătoare, amorțeală sau furnicături în una sau ambele mâini, gât, maxilar sau abdomen;
- dispnee;
- greață sau vărsături bruște;
- atac de amețeală;
- sudoare rece sau febră;
- un atac de oboseală severă;
- greutate bruscă, slăbiciune sau durere în unul sau ambele brațe.
Cu cât apar mai multe simptome, cu atât este mai mare probabilitatea ca acesta să fie într-adevăr un atac de cord.
Semne ale unui atac de cord la femei
Din filme și cărți știm că, cu un atac de cord, o persoană simte o durere ascuțită în piept. Cu toate acestea, este posibil ca femeile să nu aibă acest simptom principal sau durerea toracică va fi ușoară. Prin urmare, atunci când vine vorba de o femeie, este important să acordați o atenție specială semnelor indirecte ale unui atac de cord:
- durere la spate, gât, maxilar sau gât;
- dispepsie – durere de supt sau de arsură la nivelul abdomenului superior;
- arsuri la stomac, greață sau vărsături;
- un atac de oboseală bruscă;
- gâfâind pentru respirație, senzație de respirație scurtă, respirație scurtă.
Semne ale unui atac de cord „liniștit”
De obicei, oamenii se așteaptă ca durerea în timpul unui infarct să fie chinuitoare, iar dacă disconfortul „nu atinge” suferința reală, atunci nu se grăbesc să vadă un medic. Acest lucru este greșit – chiar și un atac de cord „tăcut” poate fi fatal.
Ar trebui să consultați un cardiolog dacă o persoană a experimentat simultan vreodată:
- disconfort în centrul pieptului;
- durere ușoară în gât sau stomac, ca în cazul indigestiei;
- oboseală și disconfort fizic.
Cum să evitați un atac de cord
Din păcate, nu există nicio modalitate de a preveni atacurile de cord „tinere”: ele sunt de obicei asociate cu probleme congenitale de care persoana nu este conștientă. Dar există o veste bună: toată lumea poate reduce riscul unui atac de cord „adult” dacă luptă împotriva cauzelor care provoacă ateroscleroza.
Pentru a reduce riscul de infarct, este suficient să duci un stil de viață sănătos :
- renunța la fumat(în acest articol am vorbit despre modalități de a renunța la fumat). Fumatul provoacă inflamații în vasele de sânge și acest lucru crește riscul formării cheagurilor de sânge;
- fii activ fizic. Orice exercițiu aerob de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid, va funcționa. Trebuie să faceți cel puțin 2,5 orepe săptămână;
- controlează tensiunea arterială și nivelul colesterolului din sânge. Pentru persoanele în vârstă, cei cu diabet zaharat de tip 2, cei care sunt supraponderali, cu antecedente familiale de infarct miocardic și cei care au suferit-o anterior, este benefic să consumați o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre – consumând mai multe cereale integrale, legume și fructe ;
- renunță la alcool. Conform unuia dintre ultimele studii , este mai bine să nu beți deloc alcool. Sau încercați să faceți acest lucru nu mai mult de o dată pe săptămână.