Reducerea vârstei de pensionare este un subiect de interes pentru multe persoane, dar mai ales pentru femeile care se pot întreba când intră în vigoare legea mamelor cu mai mulți copii. Fața de legea din 2019, ce nu a mai ajuns să fie aplicată, noul act nomativ oferă o reducere mult mai mică a vârstei de pensionare pentru mame. Reducerea maximă pe care o mamă o poate obține este de trei ani și jumătate, minimul fiind de șase luni.
Legea pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2024, vine cu o premieră pentru mamele de copii adoptați. Acestea vor fi tratate la fel ca și mamele biologice și vor avea dreptl să iasă mai repede la pensie.
Când intră în vigoare legea mamelor cu mai mulți copii
Noile reglementări au intrat în vigoare la începutul lunii septembrie a anului trecut, în 2024. Actul normativ pune egal între mamele biologice și cele care au crescut copii adoptați. Și unele și altele se vor putea retrage mai repede din activitate.
Femeile cu stagiu complet de cotizare care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.
Astfel, femeile care au crescut un singur copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, în timp ce cele care au născut și crescut cel puțin șapte copii vor avea o reducere maximă de trei ani și jumătate. Această regulă se aplică și la femeila care au adoptat sau înfiat un copil.
Legea pensiilor anterioară, nr. 127/2019, conținea un mecanism de reducere diferit. Potrivit actului normativ femeile trebuiau să îndeplinească stagiul minim de cotizare și să fi născut trei copii.
Ele beneficiau de o reducere cu șase ani a vârstei de pensionare. Mamele care aveau mai mult de trei copii primeau câte o reducere de un an pentru fiecare. O mamă cu patru copii putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, de exemplu.
Pensie de urmaș și pensie anticipată
Pentru pensia anticipată, persoanele care au acumulat cu cinci ani mai mult decât stagiul complet de cotizare vor putea solicita pensionarea cu până la cinci ani înainte de vârsta standard, adică de la 60 de ani.
Este bine să știi că există și pensia anticipată parțială care se poate acorda cu cel mult cinci înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit perioada completă de cotizare cu până la opt ani.
În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui decedat care era deja pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a primi pensie.
Pe lângă vârstă, un alt criteriu este reprezentat de durata căsniciei. Dacă cei doi au fost căsătoriți sub 10 ani, nu se primește pensie de urmaș. De asemenea, și copiii minori pot beneficia de această pensie de urmaș chiar dacă își continuă studiile, este important să aibă cel mult 26 de ani.
Valoarea pensiei de urmaș va fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari eligibili. Prin urmare, pentru femeile care au atins vârsta de pensionare este foarte important când intră în vigoare legea mamelor cu mai mulți copii.
Tăiați pensiile speciale și dați și la văduve!Mi-e mi-a murit soțul și era pensionar. Eu am 58 de ani și nu am lucrat niciodată!Eu cu ce trăiesc doamna ministru a muncii?