Prima pagină » Economic Local » Când începe plata avansului din subvenții în zootehnie? APIA pregătește banii pentru mii de fermieri din Iași
Când începe plata avansului din subvenții în zootehnie? APIA pregătește banii pentru mii de fermieri din Iași

Când începe plata avansului din subvenții în zootehnie? APIA pregătește banii pentru mii de fermieri din Iași

31 oct. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Plata avansului din subvenții în zootehnie începe peste două săptămâni. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) autorizează la plată cererile depuse de fermierii din Iași. Sumele aferente fiecărei scheme vor fi stabilite în această perioadă

Ieșenii cu ferme zootehnice vor primi avansul din subvenții peste două săptămâni, după ce vor fi autorizate cererile depuse în 2023. Schemele de plată din sectorul zootehnic care intră la autorizare la plată sunt PD-21: sprijin cuplat-vaci de lapte, PD-22: sprijin cuplat pentru venit-carne de vită, PD-23- sprijin cuplat pentru venit-bivolițe de lapte, PD-24- sprijin cuplat pentru venit- ovine-caprine.

Sumele pe cap de animal nu au fost stabilite, însă fermierii susțin că au informații că acestea vor fi mai mici decât cele acordate anul trecut. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași pregătesc cererile, în această perioadă, pentru fermierii care au terenuri agricole. În prima tranșă de plată au primit banii 6.500 de fermieri, iar alți 8.000 de agricultori ar trebui să aibă în conturi avansul din subvenții până la finalul acestei săptămâni.

Sumele sunt mici față de anul precendent

Ieșenii au primit, în anul 2022, avans din subvenții de minimum 240 de euro pe cap de animal pentru bovine. De asemenea, cuantumul pentru ovine/caprine a fost de 15,91 euro/cap animal. APIA a plătit crescătorilor 70 la sută din această sumă, adică 11,137 euro/cap animal. Ieșenii pot fi sancționați cu excluderea de la plata subvențiilor sau cu o reducere a sumei ce ar trebui să o primească, anul acesta, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Un ordin de ministru care se referă la sancțiunile aplicate fermierilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Astfel, ieșenii trebuie să îl consulte pentru a vedea dacă riscă să fie sancționați. Dacă aceștia nu îndeplinesc mai multe condiții, riscă să piardă banii sau să fie redusă considerabil suma ce va fi plătită.

Agricultorii din Iași primesc avansul din subvenții

Fermierii din Iași au solicitat subvenții pentru o suprafață de 277.300 de hectare de terenuri agricole, fiind depuse 16.660 de cereri. Campania s-a derulat în perioada 1 martie – 31 mai 2023. Cei care au depus cererile după data de 1 iunie 2023, până la 15 iunie, vor fi sancționați cu 1 la sută din valoarea subvenției pentru fiecare zi de penalizare. După depunerea documentelor, agricultorii au fost verificați în teren, iar după această etapă a început plata avansului din subvențiile pentru acest an, în luna octombrie 2023, și se va termina pe 1 decembrie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`