Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când ies la pensie dacă sunt născută în 1963?
Când ies la pensie dacă sunt născută în 1963?

Când ies la pensie dacă sunt născută în 1963?

03 sept. 2023, 12:09,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Numeroase persoane se întreabă când ies la pensie dacă sunt născut/a în 1963. Această întrebare este una foarte complexă și vom încerca să răspundem la ea în rândurile care urmează.

Atenție, nu vorbim despre pensii militare 2023! Nu vorbim despre sistemul de pensii din MAI sau MApN! Aceste sisteme sunt complet diferite față de cele clasice.

Când ies la pensie dacă sunt născut/ă în 1963

Dacă v-ați născut în 1963, vârsta standard de pensionare pentru dumneavoastră în România este de obicei de 63 de ani pentru femei. Cu alte cuvinte, puteți solicita pensia la vârsta de 63 de ani. Totuși, trebuie să țineți cont că aceasta este vârsta standard și că există unele circumstanțe care pot influența momentul exact al pensionării, cum ar fi anii de contribuție, condițiile specifice de pensionare anticipată sau alte criterii legale.

Așadar, când ies la pensie dacă sunt născut/ă în 1963? Dacă te-ai născut în 1963 atunci se presupune că ai 59 de ani. Vârsta este una prea mică pentru pensionare. Conform datelor existente, dacă ești născut în 1963 vei ieși la pensie în 2026, la vârsta de 63 de ani dacă ești femeie, sau în 2028, la vârsta de 65 de ani dacă ești bărbat.

Pensia anticipată poate fi obţinută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare

Durata minimă de cotizare este de 15 ani, valabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni și va cunoaște o creștere graduală până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Cum poți ieși la pensie pe caz de boală

Așa cum spuneam în introducerea articolului, sunt mai multe cazuri în care poți ieși la pensie mai devreme decât vârsta standard. De exemplu, poți ieși la pensie dacă ești un caz de boală. Totuși, trebuie o vechime minimă pentru pensie de boală. Există o perioadă minimă de contribuție pentru a fi eligibil pentru pensia de invaliditate, conform cerințelor statului român, care presupun că trebuie să fi lucrat cel puțin 10 ani înainte de a putea solicita acest tip de asistență. În plus, pentru a avea dreptul la pensie pe caz de invaliditate, trebuie să îndepliniți și alte criterii, printre care se numără:

  • A fi diagnosticat cu o afecțiune medicală care împiedică exercitarea activității profesionale.
  • A fi sub tratament medical și/sau terapie și a nu putea lucra în condiții normale.
  • A fi înregistrat la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii și să finalizeze toate procedurile necesare pentru solicitarea pensiei.
  • Dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite în întregime, cererea pentru pensie pe caz de boală poate fi respinsă. Pentru a solicita pensia pe caz de boală, individul trebuie să completeze o cerere și să o depună la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii. Cererea trebuie să includă informații despre afecțiunea medicală a persoanei, tratamentul sau terapia urmată și motivele pentru incapacitatea de a lucra în condiții normale.

Așadar, dacă vrei să știi ”Când ies la pensie dacă sunt născută în 1963?” acest articol te va ajuta. Totuși, articolul prezintă lucruri generale, iar situația în care te afli poate fi una particulară. Cel mai bine este să apelezi la ajutorul autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *