Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când folosim Mospilan? Pentru ce dăunători este eficientă soluția

Când folosim Mospilan? Pentru ce dăunători este eficientă soluția

20 sept. 2022, 09:49,
în Stiri si curiozitati

Agricultorii se întreabă tot mai frecvent când folosim Mospilan pentru a scăpa de dăunătorii plantelor.  Astfel, în cazul în care găsiți mai multe tipuri de dăunători pe florile, legumele sau culturile de fructe în același timp, veți avea nevoie de un insecticid cu spectru larg pentru a scăpa de ei. Unul dintre cele mai eficiente mijloace ale acestei categorii de insecticide este Mospilan, dezvoltat de un producător japonez.

Mospilan va fi de un ajutor deosebit pentru acei grădinari care păstrează albine. Însă, înainte de a utiliza insecticidul este important să cunoști toate informațiile despre avantajele și dezavantajele remediului.  Mospilan este unul dintre cele mai noi insecticide sistemice cu acțiune intestinală de contact, conceput pentru a combate gândacii, lepidopterele, hemipterele și dăunătorii cu aripi uniforme. Medicamentul este utilizat pe scară largă pentru a proteja culturile în terenuri deschise și cele din curtea casei, grădini și chiar plante de interior.

persoana care aplica insecticid pe o planta

Avantajele Mospilanului constă în capacitatea de a distruge dăunătorii chiar și pe zonele netratate ale plantei

Când folosim Mospilan? Componentele active din medicament

Componenta activă a Mospilanului este acetamipridul, care aparține clasei chimice a neonicotinoidelor. Trebuie să știi că medicamentul pătrunde în plantă prin oricare dintre organele sale și se răspândește liber în întreaga plantă. Acesta acționează asupra dăunătorilor chiar și în acele zone care nu au fost tratate cu Mospilan.

Impactul asupra dăunătorului se realizează atât prin contact direct cu corpul acestuia, cât și prin consumul plantei tratate de către parazit. Ingredientul activ al Mospilan afectează sistemul nervos al dăunătorilor. Astfel, acesta își pierde activitatea la o oră după pulverizare, apoi se instalează paralizia și moartea survine într-o zi. Medicamentul acționează asupra larvelor, ouălor și insectelor adulte. Însă trebuie menționat faptul că eficacitatea medicamentului depinde de tipul de dăunător. De asemenea, efectul protector al medicamentului durează 2-3 săptămâni.

persoana care aplica insecticid pe o planta

Acest insecticid este folosit pentru a ucide gândacii de Colorado

Acest insecticid este folosit pentru a ucide gândacii de Colorado, muștele de măr și moliile, afidele, moliile miniere, gândacii de pâine, viermii de frunze de plasă și insectele. Insecticidul are o acțiune puternică asupra diferitelor tipuri de lăcuste, gărgărițe, gândaci de purici de sfeclă, gândaci de scut, gândaci care persistă în nisip, insecte, ploșnițe și lipitori de larve.

Avantajele Mospilanului constă în ​​capacitatea de a distruge dăunătorii chiar și pe zonele netratate ale plantei. Medicamentul are un nou mecanism de acțiune care nu provoacă rezistență. De asemenea, insecticidul are o activitate biologică ridicată chiar și la temperaturi înalte ale aerului. Mai mult decât atât, acesta are lipsă a fitotoxicității și nu este periculos pentru oameni, albine și animale. Printre avantajele acestuia se numără și compatibilitatea cu majoritatea pesticidelor, precum și păstrarea proprietăților în timpul fluctuațiilor de temperatură.

Instrucțiuni de utilizare. Cum să aplici corect insecticidul pe plante

O cantitate de 2,5 g de mospilan se diluează într-un litru de apă, după care se toarnă 200 ml din soluție rezultată în 10 litri și se amestecă bine. Această soluție este suficientă pentru a procesa 200-250 m² de plantări.

persoana care aplica insecticid pe o planta

Impactul asupra dăunătorului se realizează atât prin contact direct cu corpul acestuia

Soluția totală preparată dintr-un pachet de Mospilan este suficientă pentru a trata o parcelă de 1000 m². Pentru a distruge gândacul de cartofi de Colorado, soluția este preparată în proporție de 5-8 g de Mospilan la 10 litri de apă. Cinci litri de soluție de lucru ar trebui să fie suficienți pentru a procesa 100 m².

Pentru stropirea merilor se diluează 2,5 g de Mospilan în 1 litru de apă, după care, cu agitare constantă, volumul se reglează treptat la 10-12 litri cu apă. Pentru a distruge insectele solzi, insecticidul trebuie folosit de 2 ori mai mult.

Pentru a cunoaște când folosim Mospilan trebuie să știi cu ce dăunători ai de a face și de care trebuie să scapi cât mai rapid. De asemenea, este bine să știi că Mospilan poate fi combinat cu aproape toate pesticidele și insecticidele. Singurele excepții sunt acele medicamente care, atunci când sunt combinate, dau o reacție puternic alcalină. Astfel de substanțe includ, de exemplu, lichid Bordeaux și preparate care conțin sulf. Cu toate acestea, înainte de a amesteca chiar și medicamentele aprobate cu Mospilan, asigurați-vă că acestea sunt compatibile combinându-le într-o doză mică. Dacă în urma reacției apar fulgi sau sedimente, medicamentele nu pot fi combinate.

persoana care aplica insecticid pe o planta

Componenta activă a Mospilanului este acetamipridul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024