Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Culoarea urinei se schimbă când esti insarcinată?
Culoarea urinei se schimbă când esti insarcinată?

Culoarea urinei se schimbă când esti insarcinată?

24 feb. 2021, 10:36,
în Sanatate

Urina mai întunecată ar anunța o sarcină? S-ar putea să-ți spui fără întârziere, nu. Pe de altă parte, sarcina poate face ca urina să pară să-și schimbe culoarea.

Care este culoarea normală a urinei?

De obicei, urina are o culoare mai mult sau mai puțin galbenă și e limpede ca aspect. Cauza este urobilina, pigmenții conținuți de sărurile biliare produse de vezica biliară: prin amestecarea cu urină îi conferă culoarea galbenă. Cu cât sunt mai multe, cu atât este mai galbena.

De ce se schimbă culoarea urinei?

Urina deschisa sau întunecata? Nu vă panicați, culoarea urinei se schimbă în mod natural, în funcție de conținutul său de pigment. Consumand mai multa, apa va dilua pigmenții din sărurile biliare, conferind urinei o culoare mai deschisă, uneori chiar aproape transparentă. Dimpotrivă, daca beți puțina sau vă abțineți să mergeți la toaleta, urina va fi mai concentrată în urobilină. Si, prin urmare, de culoare galben închis.

In mod concret, tot ceea ce mănânci sau bei poate ajunge în urină și, prin urmare, își poate schimba culoarea. Pigmenții sfeclei o pot colora în portocaliu, cei ai vitaminei C în galben fluorescent, cei ai sparanghelului în verde. In ultimul caz, cu un miros foarte special! Același principiu pentru cei care consumă o mulțime de fructe și legume: bogate în apă, ele ajută și la diluarea concentrației de urină.

În cele din urmă, există condițiile de sănătate, dar nu, nimic de-a face cu a fi însărcinată. Dacă o modificare a culorii urinei poate indica o problemă medicală, ar fi mai degrabă urină roșie (posibilă prezență a sângelui), spumanta (problemă renală) sau turcoaz (infecție bacteriană). Nu vă panicați, este un indicator, nu un diagnostic. Cine spune că are urina roșe nu înseamnă prezența obligatorie a sângelui, culoarea se poate datora și coloranței alimentare!

Culoarea urinei se schimbă când esti însărcinată?

Nu există modificări medicale care să implice o modificare a culorii urinei în timpul sarcinii. Niciun fel de a interpreta o culoare mai închisă ca un semn că ești însărcinată! Pe de altă parte, relația cauză-efect poate fi indirectă: o sarcină implică adesea o schimbare a obiceiurilor, chiar inconștientă, cum ar fi o dorință mai frecventă de a urina, o nevoie mai mare de hidratare, o schimbare a dietei etc., iar aceste modificare poate duce la modificări ale urinei.

O femeie însărcinată ar trebui să bea multă apă, dar nu are întotdeauna instinctul sau capacitatea de a face. Rezultatul, urina mai concentrată, deci mai întunecată. Cele care iau suplimente alimentare în timpul sarcinii sau care urmează un tratament pentru a rămâne gravidă, în mod similar, pot vedea că urina își schimbă ușor culoarea, indicând pur și simplu produsele ingerate care trec prin urină. Concluzia? Pentru a ști dacă sunteți gravidă, există o singură metodă cu adevărat fiabilă: testul de sarcină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *