Prima pagină » Informații utile » Când este periculoasă mușcătura de căpușă? Iată ce complicații pot apărea și ce ai de făcut!

Când este periculoasă mușcătura de căpușă? Iată ce complicații pot apărea și ce ai de făcut!

11 apr. 2025, 10:16,
Redacția BZI în Informații utile

Odată cu venirea sezonului cald, au reapărut și insectele, drept urmare multe persoane se pot întreba când este periculoasă mușcătura de căpușă. Acestea sunt paraziți care pot transmite diferite boli grave, precum boala Lyme sau encefalita de căpușă. Având în vedere că sunt tot mai răspândite, este important să știi cum să identifici o mușcătură de căpușă, care sunt riscurile asociate și ce măsuri poți lua pentru a preveni și a trata această problemă.

Majoritatea mușcăturilor de căpușe nu sunt periculoase, dar există specii de căpușe care pot să transmită boli grave, precum febra butonoasă și boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă sunt tularemia, febra recurentă și ehrlichioza.

Când este periculoasă mușcătura de căpușă

Există mai multe tipuri de căpușe, specia Ixodes este incriminată pentru dezvoltarea bolii Lyme, însă celelalte specii pot fi vector pentru diverse alte infecții. Riscul îmbolnăvirii post-mușcătură este însă mic, în ciuda atașării căpușei la gazdă.

Riscul îmbolnăvirii post-mușcătură este însă mic, în ciuda ataşării căpuşei la gazdă. Riscul infecţios creşte în momentul în care hrănirea are loc. Află cum scapi și de insectele mici și negre din casă.

Deși teama este enormă, este nevoie de o zi jumătate de atașare la un organism uman pentru a transmite boala Lyme. Căpușa care transmite Lyme are nevoie de aproximativ 36 de ore de hrănire pentru a fi capabilă de a elimina spirochetele producătoare de boală, prin salivă.

Pentru ca cele 36 de ore să aibă loc, e necesar ca persoana care a fost mușcată să nu identifice căpușa, aceasta să se hrănească până devine plină și să se desprindă. Rar se întâmplă să nu fie găsită în intervalul de timp menționat.

Riscul dobândirii bolii în situaţia unei căpuşe identificate şi urmărite, îndepărtate corespunzător, este de 1,4% chiar şi în zonele cunoscute pentru Lyme. De asemenea, nu are rost testarea imediat după muşcătură. Aceasta se poate pozitiva undeva la 2-6 săptămâni după muşcătură, analizele fiind inutile în faza acută.

Cum se scoate corect o căpușă

Aşa cum spuneam după fiecare ieşire în natură, în grădină, în parc este important să verificăm pielea amănunţit (adulţii verifică pielea copiilor, iar pentru a observa propria piele se pot folosi de o oglindă).

Dacă am găsit o căpuşă, care este pasul următor? Deşi pe internet puteţi găsi diverse reţete sau metode iată metoda recomandată de medici pentru îndepărtarea căpuşelor.

Așadar, se prinde căpuşa tangenţial pielii, cu o pensetă fină şi se îndepartează ferm, dintr-o singură mişcare. Nu se roteşte, nu se apasă, nu se înţeapă cu acul. Iată care este tratamentul pentru limbă albă.

Aplicarea de diverse substanţe şi speranţa că se va elibera singură este de evitat şi chiar periculos căci poate duce la eliminarea spirochetelor în momentul în care se va „sufoca” sub preparatele respective.

Scoate căpuşa când ai identificat-o, în mod corect. Dacă nu ai mijloacele de a o face, mergi la spital. Adresabilitatea trebuie să fie catre o clinică cu serviciu de chirurgie, în cazul adulţilor, respectiv un spital de pediatrie în cazul copiilor.

De obicei adulţilor li se prescriu 10 zile de tratament cu antibiotic, iar copiilor 5-7 zile. Pentru că numărul persoanelor ce au fost mușcate a crescut, e important să știi când este periculoasă mușcătura de căpușă.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Volodimir Zelenski și Donald Trump, față în față la înmormântarea Papei Francisc. Ce au discutat, după umilirea de la Casa Albă. Mesajul președintelui Ucrainei: „Are potențialul de a deveni istorică”
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât a ajuns să coste o caserolă de 500 de grame de căpşune româneşti. Scumpirile se simt şi la cireşe sau caise
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cum află șoferii câte puncte de penalizare au. Acum se pot verifica online
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Miliardarul român îi sfidează pe Trump și Putin și anunță că România e pregătită de război cu Rusia
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`