Prima pagină » Sanatate » Când este indicată medicația antihipertensivă? Află totul despre mecanismul de acțiune a acesteia

Când este indicată medicația antihipertensivă? Află totul despre mecanismul de acțiune a acesteia

27 iun. 2022, 09:34,
în Sanatate

Medicația antihipertensivă este indicată pentru menținerea tensiunii arteriale crescute în limite fiziologice. De regulă, aceasta este recomandată de medici pentru reducerea tensiunii sistolice sub 130-140 mm Hg și a celei diastolice sub 80-90 mm Hg.

Înainte de începerea tratamentului cu medicamente antihipertensive, se insistă asupra modificării stilului de viață, în funcție de stadiul bolii și de starea generală de sănătate a pacientului. De asemenea, tratamentul devine obligatoriu, din momentul confirmării diagnosticului, deoarece hipertensiunea arterială este o boală care poate crește riscul de infarct de miocard, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau boală cronică de rinichi.

Cele mai folosite medicamente antihipertensive sunt: diureticele (indapamidă, amilorid), beta-blocantele (metoprolol, propranolol, carvedilol), blocantele de canale de calciu (nifedipină), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril), vasodilatatoarele (hidralazină, minoxidil).

maie multe blistere cu medicamente

Înainte de începerea tratamentului cu medicamente antihipertensive, se insistă asupra modificării stilului de viață, în funcție de stadiul bolii și de starea generală de sănătate a pacientului.

Când este indicată medicația antihipertensivă?

Medicația antihipertensivă este utilizată pentru tratarea hipertensiunii, în funcție de gradul de severitate a afecțiunii și existența comorbidităților. De exemplu, în pre-hipertensiune (120-139/ 80-89 mmHg), care nu este considerată patologică, se recomandă optimizarea stilului de viață. În schimb, în hipertensiunea de stadiul I (140-159/ 90-99 mmHg) sunt indicate diureticele tiazidice sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocanții receptorului pentru angiotensină, beta-blocantele, blocantele de canale de calciu, sau o combinație medicamentoasă. În cazul hipertensiunii de stadiul II ( >= 160/ >=100) este necesară combinarea a două clase de antihipertensive, de obicei un diuretic tiazidic și un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei/ blocant al receptorului pentru angiotensină/ beta-blocant/ blocant de canale de calciu.

medicamente galbene în palma unei persoane

Medicația antihipertensivă este utilizată pentru tratarea hipertensiunii, în funcție de gradul de severitate a afecțiunii și existența comorbidităților.

Cum se clasifică medicamentele antihiptensive și care este mecanismul lor de acțiune?

Medicamente antihipertensive sunt următoarele: diuretice (tiazidice (hidroclortiazida, indapamida), de ansă (furosemid), economisitoare de potasiu (amilorid)), anti-adrenergice (beta-blocante (atenolol, bisoprolol, propranolol, pindolol), alfa-blocante (prazosin, doxazosin), agenți cu acțiune centrală (metildopa, clonidină)), blocante de canale de calciu (dihidropiridinice (nifedipină, amlodipină), non-dihidropiridinice (diltiazem, verapamil)), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (captopril, enalapril, perindopril), blocanți ai receptorului pentru angiotensină (losartan, candesartan, telmisartan), blocanți ai reninei (aliskiren) și vasodilatatoare (minoxidil, hidralazină).

Iată mecanismul de acțiune al acestor medicamente.

Diureticele

Diureticele contribuie la eliminarea de sodiu și apă din organism, ceea ce scade volumul de lichid circulant din vasele de sânge. Prin urmare, efortul cardiac este redus și, implicit scade și rezistența pe care o opun vasele de sânge.

Anti-adrenergicele

Această clasă de medicamente blochează receptorii pentru catecolamine (beta și/sau alfa). În acest fel, este prevenită acțiunea stimulatoare a acestora asupra inimii și vaselor de sânge.

Alfa-blocantele

Efectul acestora este unul vasodilatator. Alfa-blocantele blochează receptorii alfa 1 de la nivelul vaselor, ținând la distanță vasoconstricția.

Blocantele canalelelor de calciu

Aceste medicamente ajută la relaxarea peretelui arterial, prin scăderea influxului de calciu în celulele musculaturii netede.

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei au puternice efecte vasoconstrictoare. Blocarea acestei enzime previne vasoconstricția datorată angiotensinei II.

Blocanți ai receptorului pentru angiotensină

Efectul acestor medicamente este asemănător cu cel al inhibitorilor de enzimă de conversie a angiotensinei, preîntâmpinând activitatea acesteia pe vasele de sânge.

Blocanți ai reninei

Aceste medicamente, introduse recent în practica medicală, anulează efectele vasoconstrictoare ale axului renină-angiotensină-aldosteron. Scad eficient tensiunea arterială.

Vasodilatatoarele

Vasodilatatoarele fac ceea ce le spune și numele: dilată vasele sanguine. Aceste antihipertensive sunt utilizate în tratamentul hipertensiunii în caz de eșec terapeutic cu alte clase de medicamente.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Noi reguli rutiere în UE. Permisul se suspendă în toate țările
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`