Ecografia este o metoda de investigatie extrem de utila, noninvaziva, lipsita de riscuri pentru sanatate, deoarece nu foloseste radiatii ionizante. Prin ecografia pelvina se investigheaza, la femeie: vezica urinara, ovarele, uterul, colul uterin, trompele uterine, iar la barbat: vezica urinara, prostata si veziculele seminale. In cazul femeii gravide, metoda este folosita pentru a monitoriza evolutia sarcinii si starea fatului.
Ecografia pelvina foloseste acelasi principiu ca si celelalte tipuri de ecografie: un transductor care emite ultrasunete (sunete cu frecventa inalta, peste 20.000 de Hz, in cazul examinarii de 1-5 Mhz), este plasat pe abdomen. La impactul cu structurile organismului se produc ecouri, care sunt captate de acelasi transductor si transmise unui computer care le analizeaza, generand imagini care sunt proiectate in timp real pe un monitor, putand fi studiate pe loc, stocate sau imprimate.
In ecografia pelvina transductorul poate fi plasat pe abdomen, dar si in interiorul organismului, pentru a obtine imagini de o mai mare acuratete. Astfel, poate fi introdus in interiorul rectului, la barbat, pentru examinarea prostatei sau intravaginal la femeie, pentru studierea organelor genitale interne.
Indicatiile ecografiei pelvine
Ecografia pelvina este indicata in cazul femeilor si barbatilor pentru dignosticarea hematuriei (prezentei de sange in urina) sau a altor probleme urinare (de exemplu, infectii repetate sau semne de obstructie), pentru a observa modul in care se goleste vezica urinara (se face o ecografie inainte si dupa golirea acesteia, pentru a se observa daca se goleste complet).Ecografia pelvina este recomandata si in cazul unor formatiuni tumorale in pelvis, descoperite la examenul clinic sau a durerilor abdominale persistente, de cauza neclara.
La femei
In cazul femeilor, ecografia pelvina este indicata:
● pentru precizarea cauzei unei dureri abdominale (fie ca este o durere persistenta, fie ca este o durere intensa, aparuta brusc, ce ar putea anunta o urgenta chirurgicala, ca o sarcina intrauterina rupta sau o torsiune ovariana);
● pentru a elucida originea unei hemoragii vaginale (in afara menstruatiei sau la femeile aflate la menopauza) sau in cazul unei menstruatii abundente, in boala inflamatorie pelvina. (Termen general, boala inflamtorie pelvina se refera la inflamatia organelor genitale feminine pelvine, adica ovar, uter, trompe uterine, manifestata prin durere abdominala inferioara, febra , tulburari menstruale, secretie vaginala anormala ca aspect sau miros);
● pentru elucidarea cauzei unei infertilitati;
● pentru studierea formei, marimii uterului, grosimii endometrului (stratul care captuseste uterul), formei si marimii ovarelor, daca exista suspiciunea unor mase (tumori sau chisturi) pe uter sau ovar.
Ecografia poate diferentia o masa tumorala (solida) de una chistica (cu continut lichid), dar nu poate preciza daca o tumora este benigna sau maligna (canceroasa), pentru aceasta fiind necesara o biopsie, care poate fi practicata cu ocazia ecografiei.
La barbati
In cazul barbatilor ecografia pelvina (cea transrectala) este indicata pentru a evalua forma, dimensiunile, structura prostatei, putand fi depistata astfel o inflamatie, un adenom sau cancer de prostata, putand fi realizata si o punctie- biopsie pentru precizarea diagnosticului. De aceea, ecografia pelvina este indicata (impreuna cu tuseul rectal si determinarea antigenului specific prostatic PSA in sange) pentru depistarea precoce a cancerului de prostata .
In ecografia pelvina obisnuita nu sunt necesare restrictii deosebite inainte de realizarea acesteia. Pacientul trebuie, totusi, sa aiba vezica urinara plina (pentru aceasta trebuie sa bea 2-3 pahare cu apa inainte cu o ora de examinare).Vezica urinara plina impinge, indeparteaza ansele intestinale cu continut gazos, care ar altera imaginea.
Ecografia trebuie facuta la cel putin doua zile distanta dupa o examinare radiologica cu bariu (acesta interfera cu actiunea ultrasunetelor). Se indeparteaza hainele din zona respectiva, se aplica pe piele un gel, pe care se plaseaza transductorul, care va fi miscat de-a lungul abdomenului. Pacientului i se poate cere sa isi schimbe pozitia, sa stea nemiscat, sa isi tina respiratia. In total examinarea dureaza circa 20-30 de minute.
Ce se poate descoperiri in urma unei ecografii pelvine
La femei ecografia pelvina poate descoperi un uter sau ovar marit de volum sau cu o forma sau pozitie anormala, prezenta de tumori sau chisturi, un endometru (mucoasa uterina) ingrosat sau atrofiat, prezenta unor aderente sau cicatrici la nivelul uterului, prezenta de fluid in abdomen.
Vezica urinara poate avea o forma anormala, peretele ingrosat, cu tumori sau calculi. De asemena, ecografia poate confirma o sarcina, estima varsta ei, precizeaza daca este unica sau gemelara, confirma sau exclude o sarcina extrauterina. Ecografia ofera informatii din saptamana a 5 a de sarcina si oricum la 20 de saptamani o astfel de ecografie este obligatorie.
Ecografia informeaza asupra dimensiunilor fatului, descopera eventuale anomalii congenitale, stabileste pozitia fatului si a placentei, cantitatea de lichid amniotic precum si dimensiunile si starea colului uterin. De precizat ca nu toate anomaliile fetale pot fi vizible ecografic, uneori medicul recomandand si alte investigatii, ca amniocenteza (extragerea de lichid amniotic si analiza lui)sau biopsia vilozitatilor coriale (a placentei).
La barbati ecografia abdominala poate descoperi o prostata marita de volum, cu o structura omogena sau nu, prezenta unor formatiuni (tumora, chist, abces).