Halloween-ul, una dintre cele mai populare sărbători din SUA, este sărbătorit în ultima perioadă și în România. În fiecare an, mii de români se întreabă când este Halloween. Sărbătoarea este întotdeauna la aceeași dată, pe 31 octombrie.
Se spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele rele, dar și cele bune, trec în lumea noastră. Astfel, pentru a se feri de fantome, cei care serbează Halloween-ul își decorează casa în stilul specific acestei sărbători și se costumează în personaje înfricoșătoare.
În timp, sărbătoarea a devenit un prilej de bucurie și de ieșire din rutină. Obiceiurile specifice Halloween-ului sunt printre preferatele copiilor și a adolescenților. Cu ocazia acestei sărbători, copiii își pun creativitatea la contribuție pentru a crea personaje nemaivăzute. Pălăriile de vrăjitoare, măștile și tot felul de atribute magice sunt de nelipsit în seara de Halloween.
Când este Halloween și ce semnifică această sărbătoare
Halloween-ul este sărbătorit în ajunul Zilei Sfinților. Anul acesta, Halloween va fi sărbătorit duminică, în această zi totul va fi plin de dovleci portocalii, costumații ciudate și prăjituri în formă de lilieci. Această sărbătoare a fost îndrăgită la noi deoarece îți oferă posibilitatea să te exprimi așa cum vrei tu.
Ca pentru orice sărbătoare, gospodinele pregătesc preparate delicioase, care să adune toată lumea la masă. De obicei, mâncarea este pregătită din ingrediente specifice sezonului. Toamna este sezonul cel mai roditor astfel oferă o gamă largă de produse pentru această sărbătoare, printre acestea fiind dovleacul, conopida, strugurii, perele, nucile, gutuile sau varza.
În ajunul acestei sărbători, copiii adoră să sculpteze dovleci. Această activitate a devenit un obicei obligatoriu atât printre copii cât și în rândul celor adulți. Tradiția sculptatului unui dovleac vine dintr-o legendă care îl are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un om zgârcit, șiret și nelegiut, care mereu juca feste.
Când e Halloween-ul: Cum să sărbătorești în stil american
Pentru a respecta cât mai mult obiceiurile specifice sărbătorii de pe 31 octombrie, este necesar să abordezi o ținută ieșită din comun. Pentru a reuși să fii cu totul în spiritul sărbătorii, costumul trebuie să fie cât mai înfricoșător. Poți să te costumezi într-o fantomă sau mumie din Egiptul antic ori într-un vampir sângeros. Scopul ținutei este să înspăimânți pe toată lumea și, de asemenea, spiritele care te vor vizita.
Un obicei foarte interesant practicat în SUA este colindatul cu dovleci sculptați. Costumați, copiii pleacă la vânătoare de bomboane folosind expresia „Ne dați ori nu ne dați?”. Însă, la noi nu este atât de practicat acest obicei, românii preferând să organizeze diverse petreceri unde au loc concursuri de costume.
Există o serie de superstiții care trebuie respectate în ziua de 31 octombrie. Printre cele mai importante este lumânarea aprinsă în dovleac. Aceasta are scopul de a alunga spiritele rele de la ușa ta. Iar dacă auzi în spatele tău pași sau zgomote ciudate, nu trebuie să te întorci. Se spune că, dacă riști să te întorci, spiritele rele te vor lua în lumea cealaltă.
În noaptea de Halloween trebuie să te ferești de lilieci. Dacă pe lângă casa ta zboară un liliac înseamnă că în apropiere se află duhurile rele.
Dacă se întâmplă de Halloween să observi în casă un paianjen, înseamnă că o persoană dragă trecută în neființă te veghează.
Acum că ai aflat când este Halloween și cum trebuie să te pregătești pentru această sărbătoare poți să treci la căutat costum. Pentru a reuși să te distrezi cât mai bine de Halloween, respectă superstițiile și obiceiurile care îi dau farmec acestei sărbători.