Prima pagină » Informații utile » Când e Sf. Ilie? Părintele profeției și protectorul naturii

Când e Sf. Ilie? Părintele profeției și protectorul naturii

19 ian. 2025, 13:00,
în Informații utile

Cum foarte mulți români îi poartă numele, te poți întreba când e Sf. Ilie, cunoscut și ca Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanți profeți din Vechiul Testament, venerat în tradițiile religioase ale iudeo-creștinismului.

În tradiția ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat un mare învățător al credinței și un protector al naturii, fiind invocat adesea pentru a proteja recoltele și pentru a îndepărta fenomenele meteo dăunătoare.

Când e Sf. Ilie

Ziua de 20 iulie este dedicată comemorării acestui sfânt, o dată semnificativă în calendarul religios, mai ales în zonele rurale, unde este asociată cu diverse obiceiuri și tradiții.

În România, sărbătoarea Sfântului Ilie este însoțită de o serie de obiceiuri și tradiții care reflectă legătura strânsă dintre credința religioasă și viața de zi cu zi a oamenilor. În multe sate, se organizează pelerinaje la biserici sau mănăstiri dedicate Sfântului Ilie, iar credincioșii aprind lumânări și se roagă pentru sănătatea și prosperitatea familiei.

De asemenea, ziua Sfântului Ilie este considerată ca un moment important pentru protejarea recoltelor, iar în unele zone se fac rugăciuni pentru ca vremea să fie favorabilă agriculturii. Totodată, în tradiția populară, se spune că este o zi în care nu se lucrează pământul, pentru a nu aduce nenorociri asupra recoltelor.

Sfântul Ilie a trăit în perioada regatului lui Ahab, regele Israelului, în secolul IX î. Hr. El era originar din Tesve, o localitate situată în regatul Israel, iar viața lui este descrisă în cărțile biblice ale 1 Regilor și 2 Regilor. Ilie a fost un proroc care a fost ales de Dumnezeu să transmită mesaje puternice poporului Israel, îndemnându-l să se întoarcă la credința adevărată, departe de idolatrie și păcat.

Una dintre cele mai cunoscute fapte ale sale este confruntarea cu profeții lui Baal pe Muntele Carmel, când, printr-o minute, Ilie a invocat focul divin pentru a arăta puterea Dumnezeului adevărat, în timp ce idolii Baal nu au putut răspunde. Acest moment semnificativ subliniază autoritatea profetică a lui Ilie și credința sa neclintită în Dumnezeu.

Una dintre cele mai cunoscute minuni

Una dintre cele mai cunoscute minuni ale Sfântului Ilie este „ridicarea sa la cer”. Potrivit Bibliei, Ilie nu a murit, ci a fost luat viu de un car de foc și dus la cer, în fața uimirii ucenicului său, Elisei. Acest moment, care marchează sfârșitul activității sale profetice, este un semn al sfințeniei sale și al privilegiului de a fi luat direct de Dumnezeu. În tradiția ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat un protector al tuturor celor care se află în fața unor încercări și pericole, iar cultul său a evoluat de-a lungul secolelor, având un impact semnificativ atât în cadrul religios, cât și în cel cultural.

Pe lângă rolul său de predicator al adevărului divin, Sfântul Ilie este considerat și protector al naturii și al vremii. În tradiția populară, este văzut ca un stăpân al fulgerelor și tunetelor, fiind adesea asociat cu ploaia și recoltele. De aceea, în multe zone ale lumii ortodoxe, este invocat pentru a aduce ploaie în perioadele de secetă sau pentru a proteja recoltele de daunele provocate de vremea capricioasă. În credința populară, Sfântul Ilie este adesea descris călărind un car de foc tras de cai albi, simbolizând forța și puterea divină cu care stăpânește elementele naturii.

Pe 20 iulie, când e Sf. Ilie, creștinii de pretutindeni îl venerează pe acest sfânt prin rugăciuni și pomeni. Sărbătoarea sa este un moment de recunoștință pentru darurile divinității și pentru binecuvântările care vin din credința neclintită.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
EXCLUSIV. Reacţia lui Selly după ce un copil a fost îndemnat de un artist să sară de pe scenă, la Beach Please
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Ora perfectă pentru cină. Când să mănânci ca să slăbești și să dormi bine
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025