Prima pagină » Coronavirus » Când consideră se termină pandemia de COVID-19. Ce spun românii
Când consideră se termină pandemia de COVID-19. Ce spun românii

Când consideră se termină pandemia de COVID-19. Ce spun românii

08 iul. 2020, 12:47,
Cristian Zavastin, în Coronavirus

Când consideră se termină pandemia de COVID-19.  Românii și-au schimbat percepția față de noul coronavirus și se arată mai optimști acum. Cei care au răspuns unui sondaj publicat astăzi de Frames & Hygienium cred că vom scăpa de pandemia de coronavirus până la finele anului. Sondajul a fost realizat realizat în perioada 29 iunie – 2 iulie, pe un eșantion de peste 2500 de persoane.

Ieșirea din starea de urgență a schimbat modul în care văd COVID-19 românii și se manifestă în raport cu acest virus. Românii au devenit mai optimiști și cred că vom scăpa de pandemia de coronavirus până la finele anului. 92% dintre respondenții sondajului au spuis că au fost afectați într-un fel sau altul de pandemia de COVID-19. Aceștia consideră că cele mai eficiente măsuri antivirus sunt reprezentate de folosirea măștii de protecție și a gelurilor dezinfectante. Numai 6% nu au fost afectați, iar 2% nu au răspuns. Întrebați cum s-au protejat în această perioadă, cei mai mulți au indicat folosirea măștii sanitare, pe care, de altfel, 47% o consideră cea mai eficientă măsură împotriva COVID-19.

Când consideră se termină pandemia de COVID-19: Majoritatea românilor sunt convinși că scăpăm până la finele anului

Dincolo de informațiile alarmante prezentate în spațiul public, românii sunt, în general, optimiști în privința evoluției pandemiei. Dovadă că cei mai mulți (67%) par a fi foarte convinși că vom scăpa de coronavirus până la sfârșitul anului 2020, în timp ce numai 22% dintre cei chestionați cred că pandemia va dura mai mult timp.

61% dintre respondenții chestionarului realizat de Frames, la comanda Hygienium, consideră că sfârșitul pandemiei va fi asigurat de un vaccin, 22% consideră că imunizarea de masă va juca un rol important în această evoluție, iar 12% estimează că tehnologia și măsurile de siguranță și securitate vor fi decisive în acest demers.

Barometrul de opinie a fost realizat în perioada 29 iunie – 2 iulie 2020, online și prin telefon, pe un eșantion de peste 2500 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 70 de ani, reprezentativ din punct de vedere geografic, la nivel național. Principalele atribute ale focus-group-ului: persoane active, angajați, manageri, antreprenori, cu studii medii (43%) și superioare (57%), participanți activi la viața socială.

Specialiștii sunt mai circumspecți

Reprezentanții Societății Române de Epidemiologie cred că pandemia nu se termină până când SARS COV-2 nu va infecta 80% din populaţie. În prezent, sub 5% din populație este infectată. Aşa numita „imunitate de turmă“ devine funcţională după ce 60% dintre noi vom fi trecut prin infecţie. Şi e pe deplin funcţională când procentul ajunge la 80%, în lipsa vaccinului.

Specialiștii Societății Române de Epidemiologie susțin, de asemenea, că există riscul ca sistemul medical din România să intre în colaps, din cauza creșterii numărului de infectări, după introducerea de noi măsuri de relaxare.

Universitatea Harvard a făcut calcule şi ne-a spus că, în vară, virusul SARS COV-2 îşi va scădea puterea de transmitere cu 20%. Datorită temperaturilor ridicate şi a razelor ultraviolete. În România, însă, vara – ploioasă sau fierbinte – se poate termina cu intrarea în colaps a sistemului medical. Şi asta nu mai departe de 14 august, potrivit calculelor făcute de Societatea Romană de Epidemiologie.

Numărul R O arată câte persoane infectează un bolnav confirmat. De la 1 iunie, este în creştere, adică peste 1. Pe 15 mai, numărul R O a fost de 0,89, cu alte cuvinte se afla în scădere. În urmă cu 5 zile, R O crescuse la 1,12, semn că epidemia e în creştere, ne confirmă vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *