Mulți creștini se întreabă când cade Paștele în 2025, ei bine, e bine de știut că Paștele Catolic este calculat conform Calendarului Gregorian. Paștele Ortodox este calculat conform Calendarului Iulian. Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi, cum se va întâmpla în anul acesta, când cele două sărbători vor coincide.
Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând Învierea Domnului și simbolizând speranța și reînnoirea spirituală. Data Paștelui variază anual și este calculată conform unor reguli complexe, fiind influențată de fazele lunii și echinocțiul de primăvară. În 2025, această sărbătoare va avea loc într-o perioadă specială, reamintind credincioșilor importanța tradițiilor și a comuniunii spirituale.
Când cade Paștele în 2025
Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă. Însă se va întâmpla acest lucru în 2025, când Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători în aceeași zi și anume 20 aprilie. Floriile ortodoxe 2025 vor avea loc duminică, pe 13 aprilie 2025, iar Floriile catolice 2025 vor fi, de asemenea, tot în ziua de duminică, 13 aprilie. Iată care este rugăciunea de iertare a păcatelor.
După o pauză de 8 ani de la ultima dată când Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a fost sărbătorită în aceeași zi de către creștini și catolici, la data de 16 aprilie 2017, credincioșii se vor bucura din nou de o celebrare comună.
În ultimii ani s-a observat că cele două sărbători pot fi celebrate cu o diferență de timp între 1 și 5 săptămâni. Anul 2028 va fi următorul în care Paștele catolic și cel ortodox vor coincide, după sărbătorirea lor în anul 2025.
În ceea ce privește Lumina Sfântă, aceasta are o însemnătate puternică în rândul credincioșilor și reprezintă un miracol, mai ales că Lumina Sfântă apare ca o minune la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Este un simbol care semnifică puterea binelui în fața răului, biruința, credința și puterea de vindecare. Este modul prin care oamenii cred în miracole.
Cum se calculează această dată
Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină.
Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.
Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după crucificarea și moartea sa. Iată și ce sărbătoare este pe 30 ianuarie.
Învierea sa formează baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, și simbolizează cucerirea sa asupra morții. În cea mai mare parte a anilor, data Paștelui Ortodox diferă de data Paștelui din creștinismul occidental (catolic și protestant) și este de obicei cu o săptămână, dar uneori cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.
În creștinismul occidental, data Paștelui se bazează pe calendarul gregorian și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie. Tradiția creștină orientală își bazează calculul Paștelui Ortodox pe calendarul iulian, care diferă de calendarul gregorian cu 13 zile.
Acest lucru duce la o gamă posibilă de date între 4 aprilie și 8 mai. Totuși, atât biserica ortodoxă cât și cea catolică sunt de acord că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc. Astfel că, pentru credincioși este important să cunoască când cade Paștele în 2025.