Când ar trebui să eviți soarele. Cu toții suntem vulnerabili la razele UV și știm că trebuie să evităm expunerea directă fără o protecție solară suficientă, fără pălărie cu talie largă și fără ochelari de soare. Dar pentru unii oameni, expunerea la soare nu se poate face fără un minim de precauții suplimentare.
Ești predispus la alergie la soare
Această alergie la soare afectează mai degrabă femeile tinere și este declanșată după expunerea la un soare puternic. Petele roșii mici apar în special pe decolteu, gât și brațe, dar și picioare. Pot fi numeroase sau nu, la fel ca mâncărimea care este de intensitate variabilă, suportabilă sau foarte enervantă. Recidivele sunt frecvente.
Dacă tocmai ați avut o alergie: nu trebuie să vă expuneți până la dispariția totală a butoanelor. Dacă ați avut deja alergia, expuneți-vă cu moderație, evitând orele calde (11:00 / 16:00). Păstrați un tricou, o pălărie și folositi o protecție ridicată de tipul SPF 50. Alegeți un produs de îngrijire solară din farmacii: unele sunt indicate special pentru acest tip de fotodermatosis și au o filtrare anti-UVA ridicată (principalul responsabil cu erupția), cu o stabilitate foarte bună a filtrelor solare. De asemenea, puteți opta pentru un produs destinat pielii sensibile.
Dacă sunteți deosebit de sensibil și alergia revine în fiecare vară, pregătiți-vă pielea cu o lună înainte de expunere. Cu o cură de suplimente alimentare destinate să pregătească pielea pentru bronzare. Acestea trebuie să conțină vitamine (A, B, C, E), beta-caroten, licopen, zinc, cupru, seleniu. Dermatologul recomandă dublarea dozelor recomandate de producător, apoi continuarea pe durata șederii la soare.
Când ar trebui să eviți soarele. Sunteți pe medicamente
Atunci când urmați un tratament, este recomandat să consultați prospectul medicamentului, pentru a vă asigura că nu există nicio contraindicație pentru a-l continua atunci când sunteți expus la soare. Dacă aveți îndoieli, adresați farmacistului întrebarea. Unele remedii sunt într-adevăr fotosensibilizatoare. Asta înseamnă că, sub efectul razelor UVB, riscați să va ardeți la soare mult mai repede decât în mod normal. Acesta este în special cazul antibioticelor utilizate pentru anumite boli de piele (acnee, rozacee …) sau pentru infecțiile tractului urinar. Dar, de asemenea, medicamente utilizate în cardiologie sau neuropsihiatrie, anti-inflamatorii, unguente anti-acnee și geluri etc.
Idealul ar fi să se oprească tratamentul cu o săptămână înainte de a expunere. Și să nu-l reluăm până la întoarcerea din vacanțe, dacă nu te mai expui la soare.
Dacă trebuie să continuați să luați medicamentele, trebuie să fiți vigilenți și să vă protejați precum ați proteja un copil, deoarece riscul ca pielea să se ardă este crescut. Prin urmare, utilizăm un produs de îngrijire solară cu un indice ridicat (50+), evităm expunerea directă. Rămânem la umbră în cele mai caniculare ore (11 a.m. / 16:00) și ne acoperim cand iesim.
Ai o cicatrice recentă
Oricare ar fi cauza cicatricii (tăiat, ars, după operație, intervenție cu laser, exfoliere …), inflamația recentă și noua piele mai subțire fac această zonă deosebit de delicată. Dacă cicatricea are mai puțin de un an, dacă este încă roșie, protejarea este esențială. În caz contrar, există riscul ca acesta să se pigmenteze permanent și să păstreze o culoare maro (hiperpigmentare de reacție), care va fi dificil de tratat.