Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când apune soarele. Cum se explică fenomenul

Când apune soarele. Cum se explică fenomenul

01 mai 2024, 14:08,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Probabil te-ai întrebat măcar odată când apune soarele la noi în țară și cum se explică acest fenomen. În continuare vei afla răspunsul la întrebarea ta însă mai întâi trebuie să știi că acesta este steaua din centrul Sistemului Solar. Este o sferă aproape perfectă din plasmă fierbinte, ținută de gravitație și modelată de un câmp magnetic. Este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ.

Când apune soarele. Cum se explică fenomenul

Despre apusul soarelui a început să se zvonească din ce în ce mai mult în ultima perioadă, fiecare persoană venind cu ipoteze din ce în ce mai șocante. În timp ce unii cred că soarele este doar o lumină care dispare atunci când luna atinge un anumit punct pe cer, alții sunt de părere că acest fenomen este unul paranormal și că apusul soarelui este datorat acțiunii vrăjitoarelor și a blestemelor ce au fost făcute în seara precedentă.

De fapt, fenomenul de apunere a soarelui este o consecință a mișcării de rotație a Pământului în jurul axei sale. În timp ce Pământul se rotește în jurul axei sale de la vest la est, apusul soarelui este momentul în care marginea superioară a discului solar începe să coboare sub orizontul văzut dintr-un anumit punct de pe suprafața Pământului.

Mai precis, apusul soarelui este momentul în care Pământul s-a rotit astfel încât locul de observație se află în umbra proiectată de propriul său corp pe partea opusă a Soarelui. Aceasta înseamnă că lumina solară nu mai este direct vizibilă din acel punct și apare o diminuare treptată a luminozității până când soarele dispare complet sub orizont.

Fenomenul apusului soarelui variază în funcție de poziția pe glob, de anotimp și de altitudinea locului de observație. De asemenea, factori atmosferici precum norii, praful sau poluarea pot influența modul în care este perceput apusul soarelui, dând naștere unor spectacole vizuale diferite și frumoase.

Când apune soarele în România

Ora exactă a apusului soarelui în România variază în funcție de perioada anului și de locație. În general, în timpul lunilor de vară, apusul are loc mai târziu în comparație cu lunile de iarnă.

Vara soarele apune când ceasurile indică ora 20:30-21:00 în București și în alte zone din sudul țării. În regiunile mai nordice, apusul poate fi cu câteva minute mai devreme. Toamna orele de apus încep să scadă treptat, iar soarele poate să apună în jurul orei 18:00 – 19:00, în funcție de locație și de data exactă din această perioadă. În perioada decembrie-februarie apusul soarelui poate avea loc deja în jurul orei 16:30 – 17:00 în sudul țării și chiar mai devreme în regiunile mai nordice iar primăvara orele de apus încep să se prelungească din nou, iar soarele poate să apună în jurul orei 18:30 – 19:30, în funcție de locație și de data exactă din această perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024