Sunteți curioase să aflați când apare menopauza? Ei bine, în rândurile următoare, dr. Raluca Mogoș, medic specialist obstetrică – ginecologie, a vorbit despre instalarea menopauzei, dar și despre substituția hormonală, de care are nevoie femeia aflată în această perioadă.
Menopauza reprezintă încetarea funcției ovariene, atât în ceea ce privește secreția hormonilor sexuali feminini (estrogen și progesteron), cât și a funcției ovulatorii. Acest lucru poate fi depistat ușor, prin absența timp de un an a menstruațiilor.
Cu alte cuvinte, menstruația este generată de „terminarea” numărului de folicuri din ovare. Pentru că femeile se nasc cu un număr fix de folicuri primordiali, mulți dintre ei sunt eliminați la pubertate și apoi, în fiecare lună, prin ovulație. Prin urmare, reprezentantele sexului frumos au genetic un număr diferit de folicuri și, astfel, vârsta de apariție a menopauzei este variabilă.
Când apare menopauza? Dr. Raluca Mogoș: „Este instalată când există un an de zile în care femeia nu a avut cicluri menstruale”
Menopauza este considerată ca fiind instalată, în momentul în care, timp de un an de zile, femeia nu a mai avut menstruație. Se consideră că menopauza este prematură, atunci când menopauza apare în jurul vârstei de 40 de ani. Atunci, ea trebuie consultată atât de un medic endocrinolog, cât de un medic ginecolog.
De asemenea, de urmărit sunt și cazurile în care femeile trecute de 55 de ani au menstruațiie, fiindcă, în acest caz, există risc de hiperplazie de endometru și de cancer de sân. Așadar, vârsta la care o femeie trebuie să intre la menopauză este în jurul vârstei de 50 de ani.
„Menopauza, în primul rând, trebuie să știm că este instalată când există un an de zile în care femeia nu a avut cicluri menstruale. Apar tulburări vaso-motorii, tulburări emoționale, tulburări de dorință și satisfacție sexuală, poate să apară chiar depresie, retragerea femeii, dorința ei de a rămâne singură. Atunci apare și la bărbați middle age crisis și atunci se suprapun problemele. Și în momentul în care femeia este de acord și stabilim că nu există contraindicații să continue cu o substituție hormonală, care nici măcar nu este greu de ținut, atunci femeia nu va simți lucrurile astea. Pentru că, practic, hormonii endogeni vor fi înlocuiți cu cei exogeni. Și atunci trebuie să fim foarte atente ca femeia să nu aibă în antecedentele ei colaterale sau în antecedentele ei personale tromboembolism, tromboză venoasă profundă, trombofilie, deci tot ceea ce înseamnă probleme de coagulare. Pentru că estrogenul este unul dintre cei mai pro-coagulanți factori exogeni.”, a declarat medicul Raluca Mogoș, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Dr. Raluca Mogoș, despre administrarea anticoncepționalelor: „Au fost suficiente cazuri în care domnișoarele au făcut accident vascular cerebral”
Dacă nu sunt administrate corect, anticoncepționalele pot declanșa accident vascular cerebral, tromboembolism vascular sau alte probleme de coagulare. Astfel că, dacă vă confruntați cu tulburări de coagulare, respectiv trombofilie, tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar, solicitați sfatul unui medic înainte de a lua antinconcepționale.
„Trebuie să fim foarte atenți și în momentul în care dăm anticoncepționale domnișoarelor. Au fost suficiente cazuri în care domnișoarele au făcut accident vascular cerebral, tromboembolism, pentru că aveau tulburări de coagulare, respectiv trombofilie sau au avut tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar la fete tinere. Este același lucru și cu substituția hormonală, care este foarte simplă. Putem merge la endocrinolog sau la ginecolog, care face ginecologie endocrinologică. Eu, de exemplu, mă ocup și cu această treabă și am observat la doamnele, care au venit și au acceptat această substituție hormonală, că se simt exact la fel ca înainte.”, a adăugat dr. Raluca Mogoș.