Prima pagină » Actualitate » Când aderă România la spațiul Schengen și adoptă moneda euro. Ce spune Florin Cîțu

Când aderă România la spațiul Schengen și adoptă moneda euro. Ce spune Florin Cîțu

19 feb. 2021, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Premierul Florin Cîțu a vorbit despre aderarea României la spațiul Schengen și adoptarea monedei euro. Florin Cîțu este de părere că aderarea la spațiul Schengen s-ar putea face chiar în acest an, iar până la trecerea la euro ar putea să mai treacă încă șase – șapte ani.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să coretăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a declarat premierul Cîțu.

Când adoptă România moneda euro

Premierul a precizat că trecerea la moneda euro nu este posibilă în următorii trei – patru ani deoarece România a întârziat în parcursul pentru această trecere din cauza crizei cauzate de pandemia de COVID-19. Florin Cîțu aproximează că, undeva în 2027-2028, România ar putea adopta moneda euro.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de această criză din 2020. Este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștienți că aderarea la euro va fi după 2024. E greu să discuți despre aderarea la zona euro în plină criză economică, când trebuie să faci reforme clare, dar est un obiectiv pe care ni-l menținem. Intrarea în anticamera zonei euro ar putea avea loc în 2024-2025, iar adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027-2028“, a menționat Florin Cîțu.

România nu îndeplinește criteriile de adoptare a monedei europene

În primăvara anului 2016, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. După câțiva ani de pauză, în 2019, Guvernul a decis să transmită oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro, respectiv a menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024.

România nu îndeplinește criteriile de convergență nominală referitoare la soliditatea finanțelor publice, deficitul bugetar depășind pragul de 3% din PIB, iar România se află în procedură de deficit excesiv. În plus, rata inflației depășește media primelor trei state cu cele mai bune performanțe în acest sens și convergența ratei dobânzii pe termen lung este pentru nivelul de referință.

În plus, deși cursul de schimb nu a înregistrat oscilații majore, România nu participă la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), unde trebuie să se mențină pentru cel puțin doi ani anterior intrării în zona euro.

Mai mult, legislația României nu este compatibilă în întregime cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

Calendar de adoptare a monedei euro

Guvernul trebuie să elaboreze un nou calendar de adoptare a monedei euro. În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social.

Pe termen scurt/mediu, accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum și-a primit George „Jaguarul” de la Insula Iubirii porecla! Care este explicația pentru tatuajul cu Vlad Țepeș de pe abdomen
Playtech.ro
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
observatornews.ro
Un copil de 10 ani din Dolj şi-a ucis unchiul cu o lovitură de cuţit. Băiatul încerca să-şi apere mama
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Urmează zile cu temperaturi extreme. Anunț îngrijorător de la ANM
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Un nou val de căldură extremă ajunge în România! Toţi se aşteptau să scăpăm de caniculă, anunţ de ultimă oră de la ANM
Dailybusiness.ro
Trioul șoc care a speriat SUA. Infractorii români au creat o fabrică uriașă de skimmere pentru carduri bancare
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
Care este motivul, de fapt,  pentru care italienii nu au eliberat trupul neînsuflețit a lui Felix Baumgartner. Familia austriacului se revoltă
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 iulie 2025
24 iulie 2025