Prima pagină » Informații utile » Când a murit Vlad Țepeș? Sfârșitul sângeros al celui mai temut domnitor al Țării Românești

Când a murit Vlad Țepeș? Sfârșitul sângeros al celui mai temut domnitor al Țării Românești

16 oct. 2024, 15:30,
Redacția BZI în Informații utile

Când a murit Vlad Țepeș? Acesta a fost ucis cel mai probabil la sfârșitul anului 1476, pe câmpul de luptă. Detaliile morții sale, însă, sunt învăluite în mister.

Când a murit Vlad Țepeș și în ce împrejurări? Conform celor mai multe izvoare istorice, acesta a murit cel mai probabil la sfârșitul lunii decembrie, în anul 1476. Totuși, mai mult nu se poate afirma cu certitudine. A fost acesta asasinat sau a murit din cauza unui accident?

Când a murit Vlad Țepeș?

Cunoscutul domnitor al Țării Românești, Vlad Țepeș, a fost probabil una dintre cele mai temute personalități ale Evului Mediu. Inspirând, de-a lungul secolelor, zeci de mii de povești și basme, el rămâne o figură puternic influentă în cultura noastră chiar și astăzi. Viața voievodului muntean ascunde și astăzi multe mistere, iar unul dintre cele mai neînțelese momente din domnia sa este chiar sfârșitul său. De-a lungul timpului, au existat mai multe supoziții privind cauzele morții sale și cine a fost în spatele acestei tragedii. Chiar dacă unele teorii pot părea fanteziste la prima vedere, altele par mai plauzibile, deși este dificil să fie dovedite cu certitudine.

Faima lui Vlad Țepeș s-a extins încă din timpul domniei sale dincolo de spațiul carpatic, el fiind unul dintre cei mai înfricoșători, dar și cunoscuți voievozi români. Există mai multe variante care descriu moartea lui Vlad Țepeș. Una dintre ele susține că voievodul a fost trădat și ucis de boieri. Conform acestei versiuni, Laiotă Basarab, sprijinit de otomani, a revenit în țară pentru a-și recâștiga tronul. Vlad Țepeș l-a întâmpinat cu oștile sale și a câștigat bătălia undeva pe drumul dintre Giurgiu și București, aproape de comuna Daia. După victorie, Țepeș supraveghea câmpul de luptă de pe un loc înalt, fiind însoțit de garda sa. Atunci, un boier trădător a trimis un asasin, un slujitor al său, care s-a apropiat de domn și l-a înjunghiat mortal. O altă versiune afirmă că boierii l-au ucis în timpul unui sfat, nemulțumiți că voievodul refuza să predea țara otomanilor.

Trădarea și uciderea lui Vlad Țepeș

O altă ipoteză este că Vlad Țepeș a fost ucis de turci. Se spune că, după trădarea boierilor, a fost capturat de Laiotă Basarab și omorât. Doar lăncierii moldoveni au rămas alături de el, apărându-l până aproape de ultimul om. Ștefan cel Mare, martor al evenimentelor, scria despre acest moment, menționând cum Basarab l-a găsit singur pe Vlad și a poruncit să fie ucis. Voievodului i s-a tăiat capul, care a fost trimis la sultan, acesta din urmă poruncind să fie pus în țeapă. Potrivit unui cronicar austriac, Țepeș a fost asasinat de un turc, deghizat în slujitor, care, cu ajutorul boierilor munteni, a reușit să îl înjunghie și să îi taie capul.

O ultimă variantă sugerează că Vlad Țepeș a fost ucis din greșeală de propriii soldați. Conform cronicarului Eufrosin de Agapia, după ce a ieșit victorios în lupta împotriva turcilor, Țepeș s-a deghizat în otoman pentru a se amesteca printre inamici. Soldații săi, confuzi, l-au confundat cu un turc și l-au atacat, unul dintre ei lovindu-l mortal cu o lance.

În toate aceste versiuni, este clar că moartea voievodului a fost rezultatul unui complot. Rămâne incert și locul său de înmormântare. Deși mult timp s-a crezut că Vlad Țepeș a fost îngropat la mănăstirea Snagov, cercetările recente arată că ar putea fi înmormântat la mănăstirea Comana, după cum sugerează istoricul Constantin Rezachevici.

Când a murit Vlad Țepeș? Acesta a murit undeva în luna decembrie a anului 1476, fiind trădat de propriii boieri și decapitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`